Till innehåll på sidan

Sanktioner mot skolor med låg kvalitet

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1602 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

Händelser

Inlämnad
2007-08-31
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-13
Besvarad
2007-09-14
Svar anmält
2007-09-18

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 september

Svar på fråga

2006/07:1602 Sanktioner mot skolor med låg kvalitet

Utbildningsminister Jan Björklund

Mats Gerdau har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder så att samma sanktioner kan utdömas mot både fristående och kommunala skolor där kvalitetsbrister har konstaterats.

Jag anser i likhet med Mats Gerdau att kommunala och fristående skolor bör tillåtas verka under likvärdiga villkor. Fristående skolor är en självklar och viktig del av det svenska skolväsendet. De bidrar till en ökad mångfald som i sin tur ökar valfriheten för alla elever.

Regeringen har dessutom tillsatt en utredning för att utarbeta förslag till den statliga utbildningsinspektionens framtida inriktning och utformning (dir. 2007:80). Utredaren ska bland annat lämna förslag på hur inspektionen tydligare kan granska måluppfyllelse och kunskapsuppföljning.

Även när det gäller tillsyn och kvalitetsgranskning bör det råda lika villkor för kommunala och fristående skolor. Om allvarliga brister konstateras bör det finnas sanktionsmöjligheter, såväl mot kommunala som fristående skolor. Hur dessa sanktionsmöjligheter ska se ut bereds för närvarande inom ramen för Utbildningsdepartementets arbete med att ta fram ett förslag till ny skollag.

Skriftlig fråga 2006/07:1602 av Gerdau, Mats (m) (korrekturläst 2007-08-31)

den 31 augusti

Fråga

2006/07:1602 Sanktioner mot skolor med låg kvalitet

av Mats Gerdau (m)

till statsrådet Jan Björklund (fp)

De flesta skolor i Sverige håller hög kvalitet, men tyvärr inte alla. Alldeles för många släpper ut elever som inte har tillräckliga kunskaper och dessvärre blev det bara fler och fler under Socialdemokraternas tid vid makten. Rekordmånga elever (11,5 procent) lämnade grundskolan i våras utan att vara behöriga till gymnasiet.

En av åtgärderna för att komma till rätta med detta är skärpt utvärdering av skolan och sanktioner mot skolor där kvaliteten brister. Riksdagen har gett klartecken till tätare och tuffare inspektioner. Men vad händer med sanktionsmöjligheterna? Skolverket har sedan 2004 krävt att en skola ska kunna stängas med omedelbar verkan, men det gäller enbart friskolor trots att de allvarligaste kunskapsluckorna finns i de kommunala skolorna. Jag tycker att kommunala skolor och friskolor ska mätas efter samma måttstock och att sanktionerna ska vara likvärdiga oberoende av huvudman.

Avser statsrådet att vidta några åtgärder så att samma sanktioner kan utdömas mot både fristående och kommunala skolor där kvalitetsbrister har konstaterats?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.