Till innehåll på sidan

Samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1345 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2016/17:1345 av Boriana Åberg (M) Samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka samverkan mellan våra olika brottsbekämpande myndigheter i syfte att stoppa smugglingen av vapen och droger.

Jag håller med om att de brottsbekämpande myndigheternas arbete mot smuggling av såväl vapen som narkotika är viktiga komponenter för att komma åt organiserad brottslighet. Ett av Tullverkets mest prioriterade områden är att förhindra smuggling av skjutvapen och narkotika till Sverige och detta arbete sker ofta i nära samverkan med Polismyndigheten. Sådan samverkan är många gånger en förutsättning för att nå framgång i arbetet mot organiserad brottslighet. För att ge Polismyndigheten och Tullverket större möjligheter att bekämpa smuggling av bl.a. vapen från Balkan har regeringen ingått avtal med Moldavien respektive Serbien om samarbete för att bekämpa grov brottslighet.

Den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottlighet har pågått i snart åtta år och engagerar i dag tolv myndigheter både inom och utanför rättsväsendet. Satsningen är framgångsrik och regeringen har gett myndigheterna i uppdrag att utöka sin samverkan. En viktig del i arbetet mot organiserad brottslighet, där illegal handel med narkotika är en betydande inkomstkälla, är att myndigheter som arbetar mot organiserad brottslighet kan utbyta information med varandra. För att underlätta detta arbete har regeringen gett sådana myndigheter utökade möjligheter att utbyta relevant information.

Samverkan mellan myndigheter för att bekämpa grov och organiserad brottslighet bedrivs framgångsrikt redan i dag. Regeringen lägger stor vikt vid denna samverkan och har vidtagit åtgärder för att underlätta den. Skulle ytterligare åtgärder krävas kommer dessa att övervägas.


Stockholm den 17 maj 2017

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2016/17:1345 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2017-05-04)

Fråga 2016/17:1345 Samverkan mellan brottsbekämpande myndigheter

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Vapen och narkotika går hand i hand i de kriminella kretsarna. All kriminell verksamhet handlar i grund och botten om pengar, och narkotikahandeln är inget undantag. För att kontrollera narkotikahandeln i ett område använder sig de kriminella av insmugglade skjutvapen. Resultatet ser vi i dag i våra storstäder.

Tullen gör flest kontroller vid Öresundsbron och i färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör. En tydlig trend de senaste åren är att smugglingen av olika former av narkotika har ökat. Enbart i Malmö och Helsingborg beslagtog tullen till exempel 25 kilo heroin under förra året. Även beslagen av vapen och farliga föremål har ökat och uppgick till drygt 950 i fjol, vilket är en ökning med hela 44 procent på två år. Tyvärr är mörkertalet stort, och beslagen är bara toppen av ett isberg.

Ett problem är att brottsbekämpning består av olika delar som olika myndigheter ansvarar för. Om tillgången av vapen och narkotika stryps riktar det ett hårt slag mot den organiserade brottsligheten. Därför är tullens arbete att utföra kontroller vid landets gränser mycket viktigt. Men de vapen och narkotika som slipper igenom tullens nät blir en fråga för polisen.

Även andra myndigheter, exempelvis Ekobrottsmyndigheten, drar sitt strå till stacken. De brottsbekämpande myndigheternas uppdrag går hand i hand, och för att nå ett fullgott resultat är det av största vikt att de olika myndigheterna har ett fungerande samarbete.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka samverkan mellan våra olika brottsbekämpande myndigheter i syfte att stoppa smugglingen av vapen och droger?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.