Till innehåll på sidan

Samarbete om övervakning

Svar på skriftlig fråga 2012/13:736 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

Händelser

Inlämnad
2013-09-03
Anmäld
2013-09-05
Besvarad
2013-09-17
Svar anmält
2013-09-18

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 september

Svar på fråga

2012/13:736 Samarbete om övervakning

Utrikesminister Carl Bildt

Bodil Ceballos har, så som frågan får förstås, frågat mig hur jag avser

att verka för att Sveriges regering ska få den fullständiga bilden av samarbetspartnern USA när det gäller övervakning.

Alla stater har en generell rätt att bedriva underrättelseverksamhet.

I ett demokratiskt samhälle är det dock av största vikt att skydda den personliga integriteten. Underrättelseverksamheten i Sverige sker

inom ramen för tydlig lagstiftning, med strikt kontroll och under parlamentarisk insyn.

I juli bildades, med stöd av samtliga EU-länder, en expertgrupp mellan EU och USA för att diskutera frågor om skydd för personuppgifter. Expertgruppen består av representanter på hög nivå från kommissionen, rådet samt experter från medlemsstaterna med kompetens inom dataskydd och brottsbekämpning. Gruppen kommer att återrapportera sitt arbete till rådet under hösten 2013.

I sammanhanget kan konstateras att president Obama i början av augusti 2013 föreslagit en reformering av underrättelsemyndigheten NSA:s övervakningsprogram. Det omfattar bl.a. förslag till ökad tillsyn och transparens.

 

Skriftlig fråga 2012/13:736 av Ceballos, Bodil (MP) (korrekturläst 2013-09-03)

den 3 september

Fråga

2012/13:736 Samarbete om övervakning

av Bodil Ceballos (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 13 april 2007 undertecknade dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg ett avtal med Amerikas förenta stater om vetenskapligt och tekniskt samarbete till skydd för den nationella säkerheten. Enligt avtalet, som finns på båda regeringarnas respektive hemsidor, kan man läsa att länderna ingick ett långtgående samarbete inom signalspaningsområdet med syfte att integrera teknologi som nu finns för tillämpning vid övervakning och upptäckt till stöd för tillåtna säkerhetsaktiviteter för den nationella säkerheten eller till försvar mot hot från terrorister och andra hot mot den nationella säkerheten. I och med detta blev Sverige det andra landet inom EU, efter Storbritannien, att teckna ett sådant avtal.

Justitieminister Beatrice Ask har tidigare svarat (på fråga 2012/13:576) att regeringen inte har den fullständiga bilden av den verksamhet som NSA bedriver eller i vilken utsträckning svenska medborgares och myndigheters kommunikation har övervakats av amerikanska myndigheter. Ändå har Sverige tillsammans med Storbritannien agerat för att stoppa frågan om USA:s signalspaning för att den inte skulle störa samtalen om frihandel mellan EU och USA som inleddes i början av juli.

Inför stundande statsbesök av president Barack Obama och med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesministern:

Hur avser utrikesministern att verka för att Sveriges regering ska få den fullständiga bilden av samarbetspartnern USA?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.