Till innehåll på sidan

Samarbete mellan företag och akademin

Svar på skriftlig fråga 2023/24:746 besvarad av Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:746 Samarbete mellan företag och akademin

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:746 av Johnny Svedin (SD)
Samarbete mellan företag och akademin

Johnny Svedin (SD) har ställt frågan om regeringen och jag arbetar aktivt med att främja och stärka banden mellan näringslivet och de akademiska lärosätena, och om jag avser att säkerställa att dessa samarbeten inte bara gäller Näringsdepartementet utan även andra departement som berörs.

Jag håller med Johnny Svedin om att Sverige som exportland är beroende av innovation och teknologisk utveckling för att nå ekonomisk framgång och konkurrenskraft på en global marknad.

Sveriges välstånd har historiskt vilat på en stark innovationskraft hos individen och i näringslivet. En viktig grund för nya innovationer är lärosäten som bedriver forskning och utbildning i samverkan med det omgivande samhället. Detta är viktigt för att stärka långsiktig konkurrenskraft, grön omställning, sysselsättning och välstånd för alla kvinnor och män i hela landet.

Av 1 kap. 2 § högskolelagen (1992:1434) framgår att det i högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället för ömsesidigt utbyte och verka för att den kunskap och kompetens som finns vid högskolan kommer samhället till nytta. Detta innefattar samverkan mellan akademin och näringslivet både inom utbildning och forskning.

Regeringen har i arbetet med kommande forsknings- och innovationsproposition valt att fokusera på excellens, internationalisering och innovation. Regeringen anser att en tydlig inriktning mot excellens krävs för att svensk forskning ska vara konkurrenskraftig, att internationalisering och mobilitet är viktiga medel för att nå högsta kvalitet och att det svenska näringslivet ska vara ett drivhus för innovation. Arbetet leds av Utbildningsdepartementet men samtliga departement bidrar.

Regeringen har inom flera områden tagit initiativ för att stärka samarbetet mellan akademi och näringsliv. Sveriges innovationsmyndighet, Vinnova, har som uppgift att stödja innovationsprojekt som involverar både akademi och näringsliv. Att det finns ett välfungerande samarbete mellan akademi och näringsliv är en prioriterad fråga för regeringen.

I budgetpropositionen för 2024 aviserade regeringen en ny satsning på sjätte generationens trådlösa system (6G). Denna innovationssatsning innefattar såväl grundforskning som tillämpad forskning där akademi och näringsliv samarbetar.  

Vinnova har även fått i uppdrag att stärka innovations- och forskningsprogrammet Avancerad digitalisering, som syftar till att stärka Sveriges position internationellt avseende nästa generations avancerade och kraftfulla digitala lösningar. Uppdraget ska genomföras i nära samverkan med aktörer från näringsliv, forskningsfinansiärer, institut och lärosäten.

I februari 2024 presenterade Vinnova, Statens Energimyndighet och Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande de första fem programmen som får finansiering i innovationssatsningen Impact innovation. Detta är strategiska innovationsprogram där näringslivet samarbetar med lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter. Syftet är att skapa nya samarbeten och arbetssätt som stärker Sveriges globala konkurrenskraft och löser viktiga samhällsutmaningar.

Regeringen sjösatte forskningsinnovationsinitiativet under våren 2023. En utgångspunkt för arbetet är att dra nytta av civil-militära synergier inom innovation och forskning för att omsätta detta i militär förmåga. Arbetet leds av Försvarsdepartementet och inkluderar samverkan med en rad departement.

 

Stockholm den 27 mars 2024

Ebba Busch

Skriftlig fråga 2023/24:746 av Johnny Svedin (SD) (Besvarad 2024-03-21)

Fråga 2023/24:746 Samarbete mellan företag och akademin

av Johnny Svedin (SD)

till Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

 

Sverige och Europa står inför kritiska tider. EU tappar i den globala handeln mot länder som Kina och USA. Sverige som exportland är beroende av innovation och teknologisk utveckling för att nå ekonomisk framgång och konkurrenskraft på en global marknad. Sveriges rykte som en ledande nation inom EU på innovation och utveckling beror delvis på starkt samarbete mellan vårt näringsliv och akademiska lärosäten. Detta samarbete har historiskt sett varit en drivkraft för teknologiska framsteg och ekonomisk tillväxt, men det finns alltid utrymme för förbättring och utveckling. Inte minst nu, när teknologiska framsteg sker i en allt snabbare takt, är det viktigt att våra företag och universitet arbetar tätt ihop för att hålla jämna steg. Detta innebär att vi måste hitta nya sätt att fördjupa och utvidga dessa samarbeten för att säkerställa att de är fruktbara för båda parter och bidrar till det bredare samhället.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga om energi- och näringsminister Ebba Busch följande:

 

Arbetar ministern och regeringen aktivt med att främja och stärka banden mellan näringslivet och de akademiska lärosätena, och avser ministern att säkerställa att dessa samarbeten inte bara gäller Näringsdepartementet utan även andra departement som berörs?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.