Till innehåll på sidan

Saklighet och opartiskhet från statliga tjänstemän

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1193 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/

1705/ESA

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1193 av Lars Beckman (M) Saklighet och opartiskhet från statliga tjänstemän

Lars Beckman har frågat vilka initiativ jag avser att ta för att garantera medborgarna att den statliga förvaltningen i sin ärendehantering följer förvaltningslagens krav på saklighet och opartiskhet.

Jag delar naturligtvis Beckmans uppfattning om att all ärendehantering i staten måste handläggas på ett sätt som överensstämmer med förvaltningslagens bestämmelser om saklighet och opartiskhet.

Enligt myndighetsförordningen (2007:515) ansvarar en myndighets ledning inför regeringen för verksamheten och den ska bl.a. se till att verksamheten bedrivs effektivt och enligt gällande rätt. Det är också myndigheternas ansvar att säkerställa att man har den kompetens som krävs för att kunna bedriva sin verksamhet. I den nya förvaltningslagen (2017:900), som träder i kraft den 1 juli 2018, kommer kravet på myndigheterna att i sin verksamhet vara sakliga och opartiska till uttryck i en särskild bestämmelse (5 § andra stycket), vilket tydliggör myndigheternas ansvar. Det är givetvis av högsta vikt att myndigheterna säkerställer att de vid sin ärendehandläggning följer förvaltningslagens bestämmelser om grunderna för god förvaltning, inbegripet kraven i fråga om saklighet och opartiskhet samt beaktar allas likhet inför lagen. Jag vill även erinra om att förvaltningen har en grundlagsskyddad självständighet som uttrycks i 12 kap. 2 § regeringsformen. Den innebär att ingen myndighet, inte heller riksdagen eller en kommuns beslutande organ, får bestämma hur en förvaltningsmyndighet i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller mot en kommun eller som rör tillämpningen av lag.

Respekten och förståelsen för den gemensamma statliga värdegrunden, som bl.a. utgår från regeringsformens och förvaltningslagens krav på saklighet och opartiskhet, behöver upprätthållas på alla nivåer i statsförvaltningen. Regeringen har 2017 gett Statskontoret en permanent uppgift att främja och samordna arbetet med en god förvaltningskultur i staten. Fokus ligger på ledarskapets betydelse och rollen som statligt anställd.

Jag har noterat att riksdagen, i betänkandet 2017/18:KU37 Offentliga förvaltningen, föreslår ett tillkännagivande om ett modernare och tydligare tjänstemannaansvar genom ett utvidgat straffansvar för tjänstefel samt ett tillkännagivande om en introduktionsutbildning för statsanställda.

Stockholm den 24 april 2018

Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2017/18:1193 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2018-04-18)

Fråga 2017/18:1193 Saklighet och opartiskhet från statliga tjänstemän

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Det förekommer att statliga tjänstemän uttalar politiska uppfattningar i frågor som de jobbar med eller på en myndighet som ansvarar för vissa frågor.

Tjänstemän i statliga myndigheter har precis som alla andra i Sverige en grundlagsskyddad rättighet att utrycka sina åsikter. Risken finns dock att det uppstår jävssituationer och att medborgarna inte uppfattar att deras ärende hanteras sakligt och opartiskt.

Jag är väl medveten om att statsrådet inte kan uttala sig om enskilda fall. Det är förståeligt, och jag vill därför lyfta frågan på ett mer generellt plan. Det är viktigt att samhället har en tilltro till statliga myndigheters saklighet och opartiskhet i alla ärenden.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att garantera medborgarna att den statliga förvaltningen i sin ärendehantering följer förvaltningslagens krav på saklighet och opartiskhet?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.