Till innehåll på sidan

Säkerhetsskandaler

Svar på skriftlig fråga 2018/19:392 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019/01026/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:392 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Säkerhetsskandaler

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder som jag och regeringen kommer att vidta för att säkerställa att myndigheter och statliga bolag stärker sin säkerhetskultur.

Alla myndigheter ansvarar för att bedriva ett systematiskt säkerhetsarbete och att identifiera risker, hot och sårbarheter i den egna verksamheten. För aktörer som har ett särskilt behov av skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet gäller säkerhetsskyddslagen. De verksamhetsutövare som omfattas av lagen ska vidta åtgärder för att skydda sin verksamhet i dessa avseenden. Säkerhetspolisen har vid upprepade tillfällen framfört att många aktörer brister i sitt säkerhetsskyddsarbete. Många verksamhetsutövare har t.ex. bristande kunskaper om sina egna skyddsvärden. Detta innebär givetvis risker för att verksamhetsutövare inte vidtar de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs, vilket kan leda till sårbarheter och skador för Sveriges säkerhet.

Med anledning av de brister som bl.a. Säkerhetspolisen har påtalat har regeringen vidtagit ett flertal åtgärder. För att förstärka skyddet för de mest skyddsvärda verksamheterna i samhället har regeringen prioriterat arbetet med en ny säkerhetsskyddslag, som träder i kraft den 1 april i år. Den nya lagstiftningen, som innebär en modernisering och en ambitionshöjning på området, tydliggör det ansvar som åvilar verksamhetsutövaren. I detta arbete har tillsynsmyndigheterna också en viktig roll genom att bl.a. ge råd och stöd till verksamhetsutövarna.

En förutsättning för att vikten av ett grundligt säkerhetsskyddsarbete ska slå igenom hos verksamhetsutövarna är dock att tillsynsmyndigheterna har tillräckliga befogenheter i sina tillsynsroller. För att se över bl.a. den frågan tillsatte regeringen en statlig utredning. Utredningen lämnade betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) i november förra året. I betänkandet föreslås bland annat utökade undersökningsbefogenheter för tillsynsmyndigheterna och möjlighet för dem att ta ut sanktionsavgifter av verksamhetsutövare som missköter arbetet med säkerhetsskydd i vissa fall. Betänkandet remitteras för närvarande och jag ser med tillförsikt fram mot att ta del av remissutfallet för att därefter kunna bedöma hur vi ska gå vidare med förslagen.

Stockholm den 20 mars 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:392 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2019-03-13)

Fråga 2018/19:392 Säkerhetsskandaler

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

När nyheten om säkerhetsskandalen i Transportstyrelsen 2017 var ett faktum och det framkom hur illa det faktiskt var fick samhället upp ögonen för den bristande säkerhetskultur som rådde i Regeringskansliet. Som följd fick flera ministrar avgå, och ett enigt KU gav svidande kritik.

År 2019 kom nyheten om det bristande säkerhetsskyddsarbetet gällande upphandlingar på Svenska kraftnät, och generaldirektören var tvungen att avgå.

Nu senast kunde Expressen visa i en artikel att personer med direkta och indirekta kriminella kopplingar jobbar och kan röra sig fritt innanför säkerhetskontrollen på Arlanda.

Den bristande säkerhetskultur som verkar finnas i statliga myndigheter och bolag är ett allvarligt hot som man måste komma till rätta med. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att säkerställa att myndigheter och statliga bolag stärker sin säkerhetskultur?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.