Till innehåll på sidan

Säkerhet kring tjänstehubb på energimarknaden

Svar på skriftlig fråga 2018/19:375 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


M2019/

00622/Ee

Miljö- och energidepartementet

Energi- och digitaliseringsminister

n

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:375 av Hans Rothenberg (M)
Säkerhet kring tjänstehubb på energimarknaden

Hans Rothenberg har frågat mig hur jag kan säkerställa att elmarknads-hubben inte kommer att kunna användas av främmande makter i syfte att kartlägga våra elnät för destruktiva syften.

Etablering av en s.k. elmarknadshubb är viktig bl.a. för att skapa bättre förutsättningar för efterfrågeflexibilitet och underlätta för nya mark-nadsaktörer och sammantaget öka konkurrensen på elmarknaden.

Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) fick i juni 2015 i uppdrag
av regeringen att utveckla och driva en elmarknadshubb. Detta arbete pågår för närvarande och Svenska kraftnät lägger stort fokus på säkerhetsfrågor i arbetet.

I detta sammanhang kan nämnas att säkerhetsskyddslagen gäller för aktörer som har ett särskilt behov av skydd mot spioneri, sabotage och andra brott som kan hota rikets säkerhet. Den som bedriver verksamhet som omfattas av lagen ska utreda behovet av säkerhetsskydd i en säkerhetsskyddsanalys. Den 1 april 2019 träder en ny säkerhetsskyddslag i kraft. I den nya lagen tydliggörs att verksamhetsutövaren med utgångspunkt i analysen ska planera och vidta de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs med hänsyn till verksam-hetens art och omfattning, förekomst av säkerhetsskyddsklassificerade upp-gifter och övriga omständigheter. Det kan bl.a. röra sig om säkerhetsskydds-åtgärder som syftar till att skydda informationssystem som används i säker-hetskänslig verksamhet.

Jag förutsätter att Svenska kraftnät har gjort vad som ankommer på myndig-heten enligt gällande lagstiftning och att Säkerhetspolisen, som har tillsyns-ansvar, följer upp att verksamhetsutövarna fullföljer sina åtaganden enligt regleringen.

Energimarknadsinspektionen har på uppdrag av regeringen tagit fram förslag till nödvändiga författningsändringar för att införa elmarknadshubben. För-slaget har remitterats och behandlas för närvarande inom Regeringskansliet.

Säkerhetsfrågor ligger högt på regeringens dagordning och kommer givetvis ges stor vikt i arbetet med kommande författningsändringar.

Stockholm den 20 mars 2019

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2018/19:375 av Hans Rothenberg (M) (Besvarad 2019-03-12)

Fråga 2018/19:375 Säkerhet kring tjänstehubb på energimarknaden

av Hans Rothenberg (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Regeringen gav 2015 Svenska kraftnät i uppdrag att utveckla och driva en central informationshanteringsmodell – en tjänstehubb – på den svenska elmarknaden. I uppdraget ingick att ta särskild hänsyn till säkerhet och integritetsrisker. Regeringen presenterade därefter propositionen Energipolitikens inriktning med förslag för att utveckla elmarknaden på nationell nivå. Syftet var att underlätta för konsumenterna genom en elmarknadshubb för hantering av mätdata samt förslag på en elhandlarcentrisk modell där elhandelsföretaget blir den centrala parten på marknaden.

Om man ska samla mer än 4,5 miljoner kunders mätdata och anläggningsinformation på samma ställe måste det också ställas höga krav på säkerhetshanteringen av dessa data, något som ett antal instanser varnat för samtidigt som man sett att vidare utredningar kring säkerheten måste göras innan modellen sätts i verket. Försvarsmakten anser att den gjorda analysen om skydd av uppgifter som rör totalförsvaret är bristfällig.

Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:

 

Hur kan statsrådet säkerställa att elmarknadshubben inte kommer att kunna användas av främmande makter i syfte att kartlägga våra elnät för destruktiva syften?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.