Till innehåll på sidan

S-regeringens hantering av uppgifter

Svar på skriftlig fråga 2023/24:896 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:896 S-regeringens hantering av uppgifter

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på fråga 2023/24:896 av Markus Wiechel (SD)
S-regeringens hantering av uppgifter

Markus Wiechel har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder mot bakgrund av vad som framkommit om UD:s hantering av uppgifter om evakueringen av ambassaden i Kabul, och hur jag avser att säkerställa att det inte sker igen.

Jag kan konstatera att Sverige genom evakueringen under mycket svåra förhållanden kunde evakuera sammanlagt nära 2000 personer från Afghanistan. Detta kunde göras i samverkan mellan flera departement och myndigheter, genom stora insatser i en riskfylld miljö.

Utrikesdepartementet har genomfört en rad olika evakueringsinsatser i krissituationer runt om i världen. En slutsats från dessa är att varje situation och sammanhang är unik. Innebörden av en kris är just att det är en situation utöver det normala och som måste hanteras genom särskilda insatser ofta på mycket kort tid. För UD:s del är uppföljningen av dessa insatser en mycket viktig del av arbetet för att kunna dra lärdomar från varje krishanteringsinsats. Dessa lärdomar leder ofta till att organisation, rutiner och kommunikation kan förbättras ytterligare.

Förra året tillsattes en parlamentarisk kommitté för att granska det svenska engagemanget i Afghanistan under åren 2001-2021, inklusive evakueringsinsatsen 2021. Regeringen beslutade den 25 april om en förlängning av utredningen till den 31 december 2024, för att säkerställa att granskningen ges tillräckligt med tid för sin analys och överläggningar. Jag ser fram emot att ta del av resultatet i slutet av detta år.

Vad gäller hanteringen när allmänna handlingar begärs ut i enlighet med offentlighetsprincipen, görs i varje enskilt fall en sekretessbedömning, för att se till att uppgifter som enligt lag omfattas av sekretess inte röjs.

Avslutningsvis vill jag lyfta fram att jag efter mitt tillträde beslutade att alla större kriser som UD hanterar ska utvärderas, så att vi kontinuerligt förbättrar våra rutiner.  

Stockholm den 22 maj 2024

 

 

Tobias Billström

 

Skriftlig fråga 2023/24:896 av Markus Wiechel (SD) (Besvarad 2024-05-13)

Fråga 2023/24:896 S-regeringens hantering av uppgifter

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Evakueringen av den svenska ambassaden i Kabul innan talibanerna återtog kontrollen över landet var närmast att beskriva som kaosartad. Vi var många som undrade vad den dåvarande socialdemokratiska regeringen tänkte när den trots de uppenbara riskerna låg många steg efter andra västerländska ambassader.

När den utsända personalen hade evakuerats hade talibanerna redan kontroll över större delen av landet samt hela den afghanska huvudstaden Kabul. I frustration skrev undertecknad bland annat en skriftlig fråga (2020/21:3473) till Sveriges dåvarande utrikesminister Ann Linde (S) där jag undrade hur arbetet med att evakuera den lokalanställda personalen gick. Svaret på frågan tydliggjorde S-regeringens uppenbara naivitet, och det hävdades felaktigt att varken Sverige eller något annat land kunde förutse den extremt snabba händelseutvecklingen.

Det stämde naturligtvis inte, utan problemet tycktes ligga i S-regeringens ointresse. S-regeringen hade under sommaren 2021 inte några planer på att evakuera lokalt anställda afghaner – trots att minst två anställda hade fått dödshot och två hade flytt landet efter uppsägning. Sveriges ambassadör i Afghanistan, Torkel Stiernlöf, rapporterade bland annat: ”Sammantaget konstaterar vi att Sverige riskerar att uppfattas som mindre lojalt mot sin lokala personal än våra likasinnade” efter att andra länder hade påbörjat planeringen av evakueringen också för lokalanställda.

Den 15 augusti samma år tog talibanerna över makten, och i dag vet vi att S-regeringens inkompetens eller naivitet innebar fara för liv och hälsa för enskilda medarbetare hos svenska myndigheter som resultat.

I en ny bok framkommer det fler allvarliga uppgifter. Journalisten Thord Eriksson berättar här hur Utrikesdepartementet under S-ministern Ann Linde mörkade hur illa evakueringen sköttes då man omsorgsfullt hade strukit alla desperata varningar om att Sverige låg efter i planeringen ur ambassadörens rapporter innan de lämnades ut.

Mörkandet tycks främst ha handlat om att rädda ansvariga för hanteringen ifrån det mediala trycket, snarare än att faktiskt skydda känsliga uppgifter. Detta tydliggjordes bland annat då också den svenske Afghanistanambassadörens bedömning av hur Sveriges anseende hade skadats belades med sekretess, trots att det alltså inte ens berörde någon enskild person.

Utrikesminister Tobias Billström önskas mot bakgrund av detta svara på följande fråga:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder mot bakgrund av vad som framkommit om UD:s hantering av uppgifter om evakueringen, och hur avser ministern att säkerställa att det inte sker igen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.