Till innehåll på sidan

Romers situation i Europa

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1205 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Händelser

Inlämnad
2009-09-04
Anmäld
2009-09-10
Besvarad
2009-09-15
Svar anmält
2009-09-16
Besvarad
2009-09-18

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Svar på fråga

2008/09:1205 Romers situation i Europa

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Siv Holma har frågat mig om jag, inom ramen för Sveriges ordförandeskap, kommer att agera i fråga om den förföljelse och diskriminering av romer som sker inom EU.

Romernas situation, såväl i Sverige som i övriga Europa, är en mycket angelägen fråga för regeringen.

Under det svenska ordförandeskapet har jag sett till att romernas situation särskilt kommer att tas upp vid ett antal tillfällen. Det kommer till exempel att ske vid Equality Summit i november då också Diskrimineringsombudsmannen kommer att presentera en särskild rapport om diskriminering av romer. Sverige kommer även att tillsammans med Europarådet stå värd för ett informellt möte om romafrågor i Bryssel då diskriminering, antiziganism och våld mot romer kommer att diskuteras. I anslutning till detta möte kommer Sverige att tillsammans med kommissionen stå värd för det andra mötet i den integrerade europeiska plattformen för inkludering av romer. EU:s byrå för grundläggande rättigheter anordnar också ett möte i Sverige i december vid vilket romafrågan särskilt kommer att diskuteras.

För övrigt lyfts frågan om skydd för särskilt utsatta grupper fram i kommissionens meddelande KOM (2009) 262/4 Ett område med frihet, säkerhet och rättvisa i allmänhetens tjänst, som presenterades i juni. Meddelandet kommer att ligga till grund för de diskussioner om ett nytt flerårigt arbetsprogram som kommer att föras under det svenska ordförandeskapet – Stockholmsprogrammet. Kommissionen anser att EU och medlemsstaterna bör förena sina ansträngningar när det gäller särskilt utsatta gruppers – inte minst romers – integration i samhället, bland annat i skolsystemet och på arbetsmarknaden, och för att förebygga våld mot dessa grupper. EU kommer att avdela resurser från strukturfonderna för romers integration och samtidigt se till att befintliga bestämmelser mot eventuell diskriminering av romer tillämpas.

De erfarenheter, slutsatser och åtgärder som vidtas under det svenska ordförandeskapet kommer bland annat att tas om hand inom ramen för det Roma Summit som kommer att genomföras under det spanska ordförandeskapet 2010.

Skriftlig fråga 2008/09:1205 av Holma, Siv (v) (korrekturläst 2009-09-04)

den 4 september

Fråga

2008/09:1205 Romers situation i Europa

av Siv Holma (v)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

Historien upprepar sig, och även denna gång följer tragedierna på varandra utan någon större uppmärksamhet. Under hundratals år har romer förföljts och diskriminerats, och Sverige har inte utgjort något undantag. 30-talets kalla vindar breder ut sig över världen samtidigt med den ekonomiska krisen. Högerextrema partier går framåt och syndabockstänkandet breder ut sig dag för dag. Amnesty International rapporterar om ökande diskriminering, förstörelse av bostäder, hot, våld och även mord i flera länder i Europa. I Ungern har minst sju romer blivit mördade under året i vad som kan beskrivas som rena pogromer och i Italien registreras romska barn och deras familjer. Lynchmobben kastar brandbomber mot romska läger. Sverige tvångsavvisar fortfarande romer till Kosovo trots rapporter om fruktansvärda förhållanden i flyktinglägren där. I Sverige är situationen ännu inte lika brutal som på andra platser, men klimatet hårdnar. Just nu har DO fått en anmälan mot en bensinmacksägare i Dalarna som nekade romer att komma in på macken. Man måste fråga varför inte Sverige agerar tydligare för att vända utvecklingen och därmed slå vakt om romernas mänskliga rättigheter.

Sveriges regering har nu chans som EU:s ordförandeland att kritisera och kräva att diskrimineringen av romer upphör. Det är dags att regeringen tar bladet ur munnen och talar klartext om det hot som romer lever under i Europa. Vi får aldrig låta förföljelser passera under tystnad. Då blir vi själva en del av förföljelsen.

Jag vill därför fråga:

Kommer ministern, inom ramen för Sveriges ordförandeskap, att agera i fråga om den förföljelse och diskriminering av romer som sker inom EU?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.