Till innehåll på sidan

Restriktioner för nöjesparksbranschen

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1731 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/02491/POL

Ju2020/02539/POL

Ju2020/

02593

/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på frågorna 2019/20:1671 av Helena Lindahl (C), 2019/20:1700 av Hans Rothenberg (M) och 2019/20:1731 av Jan R Andersson (M) om förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

Helena Lindahl har frågat mig vad regeringens sammanvägda bedömning avseende nöjesparkerna i praktiken grundar sig på när det gäller dels beslutet att inte ge undantag från begränsningen på maximalt 50 personer för sammankomster, dels uppfattningen att de lättnader som redan införts räcker för dessa företag.

Hans Rothenberg har frågat mig om jag i närtid avser att ompröva bedömningsgrunderna för begränsningar av mässarrangemang såsom att likställa dem med köpcenter eller vidta några andra åtgärder som kan underlätta för att mässverksamheten ska kunna återupptas i Sverige.

Jan R Andersson har frågat mig vad jag hade för anledning att avvakta med besked vad gäller undantag för eller lättnader av restriktioner för nöjesparksbranschen.

Frågorna gäller förordningen om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, som innebär att det tills vidare inte får hållas några sådana arrangemang med fler än 50 deltagare. Syftet med förordningen är att motverka spridningen av det virus som orsakar covid-19.

Regeringen gav i juni beskedet att förordningen ska finnas kvar oförändrad i vart fall över sommaren. Tidigare hade jag, bl.a. i svar på riksdagsfrågor, angett att förordningen kommer att finnas kvar så länge den behövs och att det är viktigt att invänta nya bedömningar från Folkhälsomyndigheten innan det görs några ändringar i den.

Regeringens besked i juni hade sin bakgrund i bedömningen att förordningen fortfarande behövs. Bedömningen gjordes bl.a. utifrån den dialog som regeringen har med Folkhälsomyndigheten i fråga om riskerna från smittskyddssynpunkt med att åter tillåta större allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Beskedet lämnades så snart det var möjligt.

Inför sommaren gjordes lättnader bl.a. i restriktionerna för inrikesresor. Det jag sagt i media är att regeringen efter en sammanvägd bedömning kommit fram till att de lättnaderna fick räcka och att det alltså inte var aktuellt att dessutom göra ändringar i förordningen. Uttalandet som Helena Lindahl hänvisar till tog alltså sikte på vilka lättnader som det sammantaget var möjligt att göra utan att äventyra arbetet med att motverka smittspridning.

Regeringen prövar behovet av förordningen löpande och meddelade den 3 augusti sin ambition att inom några veckor redogöra för vad som ska gälla under hösten.

Jag är väl medveten om att smittspridningen hotar jobb och samhälls-ekonomi. Förutom att fatta beslut för att motverka själva smittspridningen har regeringen presenterat flera åtgärder för att lindra smittspridningens ekonomiska konsekvenser. Regeringen följer utvecklingen noga och kommer att fortsätta fatta de beslut som behövs.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:1731 av Jan R Andersson (M) (Besvarad 2020-07-06)

Fråga 2019/20:1731 Restriktioner för nöjesparksbranschen

av Jan R Andersson (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den 9 juni meddelade regeringen att reserestriktionerna inom landet skulle lyftas. Alla skulle få resa fritt i landet under semestern under förutsättning att man följde de rekommendationer som myndigheter utfärdat för att undvika smittspridning. Även om några legala hinder för nationella resor inte var utfärdade dessförinnan så måste rekommendationen att inte resa längre än 20 mil ses som en del av den svenska regeringens strategi för att minska smittspridning.

Upphävandet av reserestriktionen gjorde att svenska företag inom turistsektorn gjorde sig klara för att ta emot svenska turister med de åtgärder som behövdes för att bland annat undvika folksamlingar, vilket innebar att personalrekrytering inleddes, stora arbetsinsatser gjordes och betydande investeringar genomfördes på svenska nöjesparker.

Efter midsommarhelgen den 22 juni, två veckor efter det att regeringen öppnat upp för svenskar att semestra fritt inom landets gränser, meddelade regeringen att nöjesparker inte kommer undantas regeln om offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare, även om åtgärder vidtas från nöjesparkernas sida för att undvika trängsel och folksamlingar.

Flera företag kommer förmodligen inte att överleva då de får bära kostnaderna för regeringens otydlighet i form av personalkostnader, investeringar och uteblivna intäkter. För exempelvis Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby innebär detta en förlust på 120 miljoner kronor detta år och kanske lika mycket för andra näringar i närområdet som är beroende av dess besökare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vad hade ministern för anledning att avvakta med besked vad gäller undantag för eller lättnader av restriktioner för nöjesparksbranschen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.