Till innehåll på sidan

Relationskunskap i skolan

Svar på skriftlig fråga 2021/22:270 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/04272 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:270 av Ebba Hermansson (SD)
Relationskunskap i skolan

Ebba Hermansson har frågat mig huruvida kunskap om vad som är en sund respektive osund relation kommer att ingå i ämnet sexualitet, samtycke och relationer samt, om det inte kommer att ingå, om jag anser att det finns anledning att inkludera denna aspekt framöver.

Undervisning om sexualitet, samtycke och relationer av hög kvalitet ger en god grund för hälsosamma relationer genom hela livet. Det är också en viktig del i arbetet för ett jämställt och jämlikt samhälle. För att förbättra kvaliteten och öka likvärdigheten i undervisningen om sexualitet, samtycke och relationer har regeringen beslutat om förstärkta skrivningar gällande detta kunskapsområde i läroplanerna för samtliga skolformer. De ändrade läroplanerna ska tillämpas från höstterminen 2022.

Det framgår sedan tidigare av skrivningarna i läroplanerna under rubriken förståelse och medmänsklighet att skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. I de nya skrivningarna under samma rubrik anges att intolerans, förtryck och våld, till exempel rasism, sexism och hedersrelaterat våld och förtryck, ska förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser. Det finns även nya skrivningar om att skolan ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse för egna och andras rättigheter och förmedla betydelsen av att sexualitet och relationer präglas av samtycke. Det framgår även att maktstrukturer kopplade till kön och hedersrelaterat våld och förtryck kritiskt ska granskas i utbildningen.

I läroplanernas övergripande mål, som anger de kunskaper samt de normer och värden som alla elever bör ha utvecklat när de lämnar grund- respektive gymnasieskolan har ett flertal mål och riktlinjer ändrats. Jag vill lyfta fram två av de ändrade målen som särskilt relevanta för frågeställningen: dels målet att varje elev respekterar andra människors egenvärde samt deras kroppsliga och personliga integritet, dels målet att varje elev tar avstånd från att människor utsätts för våld, förtryck, diskriminering och kränkande behandling samt medverkar till att hjälpa andra människor.

Kunskap om relationer beskrivs inte med termerna sunda och osunda i läroplanerna – skrivningarna är betydligt mer konkreta, vilket jag tycker är bra.

I sammanhanget vill jag också nämna regeringens åtgärdspaket för att intensifiera arbetet mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. I åtgärdspaketet ingår bland annat kompetenshöjande insatser för skolpersonal, stöd till våldsförebyggande insatser gentemot unga i parrelationer samt fortsatta informationssatsningar om samtyckeslagstiftningen, riktade mot både unga och yrkesverksamma.

Alla barns rätt till en trygg uppväxt och skolgång samt undervisning om sexualitet, samtycke och relationer av hög kvalitet är viktiga frågor för regeringen. Vi kommer fortsätta arbeta för ett jämställt och jämlikt samhälle där ingen ska behöva utsättas för våld i nära relationer.

Stockholm den 3 november 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2021/22:270 av Ebba Hermansson (SD) (Besvarad 2021-10-27)

Fråga 2021/22:270 Relationskunskap i skolan

av Ebba Hermansson (SD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I en undersökning från oktober 2020, gjord av Novus på uppdrag av Utbildningsradion, intervjuas personer i åldern 18–25 år om relationsvåld. Av undersökningen framgår att fyra av tio har upplevt våld i sina parrelationer. Våldet kan ta sig uttryck i verbala kränkningar och förödmjukelser, olika typer av begränsningar, hot och förbud, digitalt samt sexuellt och fysiskt våld. 66 procent av de som utsatts drabbades under skoltiden. För var femte skedde det redan i högstadiet eller ännu tidigare. En majoritet av de tillfrågade i undersökningen, sju av tio, anser att de borde fått kunskap om vad som är en sund respektive osund relation i skolan.

Regeringen har efter en granskning av Skolinspektionen beslutat att göra vissa förändringar i ämnet sex och samlevnad. Ämnet kommer framgent att heta sexualitet, samtycke och relationer och lyfta in frågor om samtycke och frivillighet i undervisningen. Huruvida detta innefattar den kunskap som efterfrågas i undersökningen framgår inte.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Kommer kunskap om vad som är en sund respektive osund relation att ingå i ämnet sexualitet, samtycke och relationer, om inte, anser ministern att det finns anledningen att inkludera denna aspekt framöver?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.