Till innehåll på sidan

Regeringens reformer för ren- och gruvnäringen

Svar på skriftlig fråga 2017/18:952 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2017/18:952 av Penilla Gunther (KD)
Regeringens reformer för ren- och gruvnäringen

Penilla Gunther har frågat mig vad jag och regeringen gör med de förslag som lagts fram i rapporten Ökad samverkan mellan rennäringen och gruvnäringen som tagits fram av Länsstyrelsen i Norrbotten i samverkan med respektive närings branschorganisation samt ett urval samebyar och gruvföretag.

Ett av de fem strategiska områdena för en långsiktigt hållbar gruv- och mineralnäring som angavs i mineralstrategin är En gruv- och mineralnäring i samklang med miljö, kultur och andra näringar. Inom det strategiska området finns ett åtgärdsområde formulerat. Förbättrad dialog och synergi med andra näringar.

Det uppdrag som Länsstyrelsen i Norrbottens län fick inom ramen för mineralstrategin var att leda ett arbete för att ta fram en vägledning för samråd och kommunikation mellan ren- och gruvnäring under tillståndsprocesser för prospektering efter och brytning av mineral. För detta arbete fick länsstyrelsen rekvirera högst 700 000 kr 2014.

Den rapport som Länsstyrelsen i Norrbotten tog fram sammanfattar att en befintlig eller ny gruva alltid medför att rennäringen trängs undan och måste anpassa sin verksamhet till de nya förutsättningarna. Länsstyrelsens slutsats är att förändringen aldrig kan anses vara till gagn för rennäringen i sig även om en gruvetablering naturligtvis kan ge indirekta, positiva effekter även för de som arbetar inom renskötseln. Länsstyrelsen menar att denna grundläggande intressekonflikt inte kan elimineras genom dialog mellan de berörda näringarna men att det likväl finns åtgärder som skulle kunna förbättra det nuvarande läget. Länsstyrelsen avstod därmed från att ta fram efterfrågad vägledning för samråd och kommunikation mellan ren- och gruvnäring. Istället listade man ett antal förslag på andra åtgärder som ansågs kunna förbättra det nuvarande läget. Förslagen täcker en bredd av olika frågeställningar relaterat till rennäringen och gruvnäringen och andra pågående processer kan ha betydelse för detta.

I proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar föreslogs bl.a. ett nytt 6 kap. miljöbalken och följdändringar i sektorslagstiftning.

I samband med arbetet med propositionen om miljöbedömningar togs förslag fram till ändringar i minerallagen avseende samråd, som också har genomförts och trätt i kraft den 1 januari 2018. En miljöbedömning ska göras i ärenden om beviljande av koncession enligt minerallagen. Det innebär bl.a. verksamhetsutövaren inför arbetet med miljökonsekvens-beskrivningen numera ska samråda med t.ex. enskilda och allmänhet som kan antas bli berörda av verksamheten eller åtgärden. I den berörda allmänheten får anses ingå t.ex. turistnäring, rennäring och andra lokala näringars intressen.

För närvarande bereds även ett förslag till en ny och särskild ordning för konsultation i frågor av särskild betydelse för samerna. Förslaget liknar den ordning som finns i Norge och är utformat mot bakgrund av bl.a. rekommendationer som internationella granskningsorgan har lämnat. Förslaget ligger även i linje med den nordiska samekonventionen som Finland, Norge och Sverige samt de tre ländernas sameting färdigförhandlade i januari 2017.

Regeringen anser att det är viktigt att fortsätta arbeta med att skapa förutsättningar för dialog och samverkan för en samexistens mellan ren- och gruvnäring. Bättre kunskap om varandras villkor underlättar samexistens och jag vill understryka att båda dessa näringar är viktiga för Sverige. Samhället behöver få tillgång till naturresurser i form av metall och mineral för att klara tekniken som behövs för en grön omställning samtidigt som rennäringen är en förutsättning för en levande samisk kultur i Sverige.

Stockholm den 16 mars 2018

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2017/18:952 av Penilla Gunther (KD) (Besvarad 2018-03-01)

Fråga 2017/18:952 Regeringens reformer för ren- och gruvnäringen

av Penilla Gunther (KD)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Under 2013 gav dåvarande regering Länsstyrelsen i Norrbotten i uppdrag att leda ett arbete för att ta fram en rapport. Rapporten skulle komma att ge förslag till förbättring av samråd och kommunikation mellan rennäring och gruvnäring under tillståndsprocesser för prospektering efter och brytning av mineral.

Rapporten - Ökad samverkan mellan rennäring och gruvnäring – togs fram av Länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med respektive närings branschorganisation samt ett urval samebyar och gruvföretag. Den blev en lagersuccé. Rapporten överlämnades 2016 till regeringen som i sin tur låtit de konstruktiva slutsatserna till förbättringsåtgärder skina med sin frånvaro.

I rapporten kan vi läsa om förslag till förbättrad dialog och samverkan mellan ren- och gruvnäring. Vi kan läsa att gemensamma verktyg för att beskriva och bedöma kumulativa effekter bör tas fram samt att myndigheternas uppdrag avseende rennäringen bör förtydligas och kompetensen hos berörda myndigheter säkras.

Trots att det är staten själv, genom länsstyrelsen, som tagit fram rapporten tillsammans med berörda parter verkar regeringen inte ha tagit till vara förslagen i de nya utredningar som tillsatts kring miljöbedömningar och innovationskritiska metaller.

Med anledning av detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vad gör ministern och regeringen med de av rapporten framlagda förslagen för att förbättra situationen för såväl rennäring som gruvnäring?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.