Till innehåll på sidan

Regeringens inställning till planerna på tågtrafik Stockholm–Trondheim

Svar på skriftlig fråga 2023/24:885 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

Svar på fråga 2023/24:885 Regeringens inställning till planerna på tågtrafik Stockholm–Trondheim

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:885 av Kalle Olsson (S) Regeringens inställning till planerna på tågtrafik Stockholm–Trondheim

Kalle Olsson har frågat mig om med vilka motiv regeringen väljer att säga nej till att ekonomiskt möjliggöra för persontrafik mellan Stockholm och Trondheim.

Låt mig inledningsvis konstatera att det är glädjande att Meråkersbanan mellan Trondheim och Storlien snart kommer att vara elektrifierad. Det skapar inte bara förutsättningar för en genomgående elektrifierad persontrafik på sträckan utan förbättrar också möjligheterna för mer klimatsmarta godstransporter mellan Sverige och Norge.

Grundförutsättningen för den långväga persontrafiken på järnväg i Sverige, vilket även omfattar trafik mellan Sverige och våra grannländer, är att den ska bedrivas på kommersiella grunder. Det är också i linje med EU:s fjärde järnvägspaket som är genomfört i svensk lag. Sverige har varit en föregångare på det området vilket har lett till att det i dag finns flera operatörer för kommersiella långväga persontågsresor. Det är en utveckling som regeringen välkomnar.

I vissa fall kan det finnas anledning för staten att ingripa på den annars öppna marknaden för kollektivtrafik. Trafikverket har i uppdrag att ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Särskilt utpekat är linjesjöfart till Gotland samt att Trafikverket ska se till att det finns regelbunden flygtrafik på linjen Östersund–Umeå. Som underlag för upphandlingarna tar Trafikverket regelbundet fram tillgänglighetsanalyser och annat underlag som belyser var tillgängligheten i landet brister och hur upphandlad trafik kan göra att den förbättras.

De avtal som Trafikverket ingår finansieras genom medel som avsätts på anslag 1:7 Trafikavtal under utgiftsområde 22 Kommunikationer i statens budget. Eventuella förändringar av anslagsnivåerna hanteras i ordinarie budgetprocesser.

Avslutningsvis vill jag framhålla att goda transportförbindelser med våra nordiska grannländer är en angelägen fråga. Jag har löpande kontakter med min norska kollega om detta.

Stockholm den 15 maj 2024

 

 

 

Andreas Carlson

 

Skriftlig fråga 2023/24:885 av Kalle Olsson (S) (Besvarad 2024-05-10)

Fråga 2023/24:885 Regeringens inställning till planerna på tågtrafik Stockholm–Trondheim

av Kalle Olsson (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Efter decennier av väntan, påtryckningar och en del frustration kom häromåret det efterlängtade beskedet att Norge beslutat att rusta upp och elektrifiera Meråkerbanan. En investering på 2,2 miljarder kronor. Arbetet med sträckan väntas stå klart 2025. På svensk sida har också betydande åtgärder gjorts på delar av den så kallade Atlantbanan, bland annat snabbtågsanpassningar av Norra stambanan och en ny järnvägsbro över Stora helvetet i Storlien samt förstärkt elförsörjning för att möta elektrifieringen av Meråkerbanan. Det är rimligt att anta att dessa investeringar syftar till att förbättra för befintlig trafik och möjliggöra tätare och bättre förbindelser mellan Sverige och Norge. Som ett resultat av förbättringarna i den svensk-norska järnvägen har SJ presenterat ambitiösa planer på nya linjer till Trondheim: två dagtåg från Stockholm, ett nattåg från Göteborg och Stockholm samt ett regionaltåg mellan Östersund och Trondheim. 

Fördelen med att förbättra förbindelserna mellan Sverige och Norge torde vara uppenbara för alla. Det är närmast definitionsmässigt en bra sak att knyta länder närmare varandra. Sverige och Norge är inga undantag. Tvärtom. Utöver de starka band som redan finns mellan Sverige och Norge ser vi hur våra länder integreras ytterligare genom Sveriges Natomedlemskap. Tyvärr ser det inte ut att bli någon utökad tågtrafik över nationsgränsen. Regeringen har valt att inte tillskjuta de 25 miljoner kronor som saknas för att Trafikverket ska kunna sluta trafikavtal med SJ och på så vis få täckning för sina kostnader då delar av sträckan inte bedöms vara kommersiellt lönsamma. I ljuset av de miljardinvesteringar som har gjorts för att förbättra järnvägen både i Sverige och Norge framstår regeringens hållning som totalt tondöv.

Eftersom regeringen med statsrådet i spetsen inte motiverat sin ovilja att ekonomiskt möjliggöra för persontrafik mellan Stockholm och Trondheim vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Med vilka motiv väljer regeringen att säga nej till att ekonomiskt möjliggöra för persontrafik mellan Stockholm och Trondheim?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.