Till innehåll på sidan

Regeringens inställning till GMO och Sveriges utrikeshandel

Svar på skriftlig fråga 2014/15:708 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2015/5071 SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:708 av Åsa Coenraads (M) Regeringens inställning till GMO och Sveriges utrikeshandel

Åsa Coenraads har frågat närings- och innovationsministern hur det faktum att Sverige har lagt ned sin röst i GMO-frågan i EU-parlamentet har påverkat vår handel med utlandet, och om ministern inte ser detta som ett handelshinder.

Frågan har överlämnats till mig i stället för arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

När de första besluten om godkännande för GMO-produkter kom upp för omröstning i kommissionens kommittén efter att regeringen tillträtt lade Sverige ned sin röst medan beredning av ärendet pågick. Vid omröstning i mars hade beredningen kommit så långt att vi röstade ja till de produkter som då var uppe för beslut. Den 23 juni var jag och förankrade regeringens övergripande GMO politik i riksdagens miljö- och jordbruksutskott.

Det är min bedömning att de nedlagda rösterna inte påverkat vår handel med utlandet och inte utgjort något handelshinder. Besluten om de fyra produkter där Sverige lade ned sin röst har hanterats på sedvanligt sätt inom EU och är nu godkända.

Stockholm den 8 juli 2015

Sven-Erik Bucht

Skriftlig fråga 2014/15:708 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2015-06-24)

Fråga 2014/15:708 Regeringens inställning till GMO och Sveriges utrikeshandel

av Åsa Coenraads (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sveriges representant lade ned sin röst i EU i november när man röstade om GMO-bomull och GMO-raps. Sedan dess har Sverige fortsatt att lägga ned sin röst varje gång det har varit omröstningar i EU om GMO. Sverige hade fram till november alltid följt den vetenskapliga linjen. Efter det har man däremot inte lyssnat till rekommendationerna från Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA.

Eftersom varken landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) eller miljöminister Åsa Romson (MP) vill kommentera Sveriges GMO-politik innan regeringen har någon politik i frågan är det omöjligt att veta vad regeringen tycker. Frågan är när man ska sätta ned foten i frågan. Nu har det redan gått sex månader och sommaren närmar sig. Hur länge ska Sveriges spannmålsbönder behöva vänta på att regeringen ger besked?

GMO-frågan splittrar medlemsstaterna. Men för några månader sedan nåddes en kompromiss kring tillstånd för nya GMO-grödor vilket innebar ökad makt för EU:s medlemsländer vad gäller odling av GMO-grödor. Till följd av direktiv (EU) 2015/412 blir det möjligt för medlemsstaterna att begränsa eller förbjuda odling av genetiskt modifierade organismer inom sina territorier.

I Sverige är jordbruket en viktig näring som vi måste värna. Sveriges bönder är redan i dag otroligt konkurrensutsatta och kämpar hårt för sin överlevnad.

Min fråga till närings- och innovationsminister Mikael Damberg är därför:

 

Under ett halvt år har Sverige lagt ned sin röst i GMO-frågan i EU-parlamentet. Hur påverkar detta enligt ministerns bedömning vår handel med utlandet, och ser inte ministern detta som ett handelshinder? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.