Till innehåll på sidan

Regeringens förslag att göra det mindre lönsamt för äldre att arbeta

Svar på skriftlig fråga 2015/16:17 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2015/04484/SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:17 av Lars Hjälmered (M) Regeringens förslag att göra det mindre lönsamt för äldre att arbeta

Lars Hjälmered har frågat mig hur många färre jobb och hur mycket minskad sysselsättning jag räknar med att regeringens höjda skatter på äldre arbetstagare kommer att leda till.

Precis som jag svarade Lars Hjälmered på samma fråga i våras är det missvisande att bedöma politiken genom att se till enskilda finansieringsåtgärder. En utgångspunkt för regeringens politik är att alla människors kompetens ska tas tillvara så länge de vill och kan arbeta. Mitt svar innehöll även en hänvisning till utvärderingar som visar att sänkningar av socialavgifter generellt sett är ineffektiva som jobb-skapande åtgärder samt till ny statistik som visar att viljan och den fysiska hälsan tillsammans är viktigare för om man väljer att pensionera sig än arbetsgivarens efterfrågan.

För att både äldre och yngre ska kunna arbeta i större utsträckning krävs att de har förutsättningar för att göra det. Propositionen Vårändrings-budget för 2015 och budgetpropositionen för 2016 innehåller satsningar som syftar till att öka dessa förutsättningar. Satsningar på bl.a. Arbets-miljöverket, och arbetslivsforskning syftar till att förbättra arbetsmiljön och förebygga den arbetsrelaterade ohälsan. Investeringar i välfärden, t.ex. för att öka kvaliteten på vård, skola och omsorg, bidrar till att öka antalet arbetade timmar och att fler jobbar heltid samtidigt som det leder till att fler inom dessa yrken orkar och vill stanna kvar längre i arbete. En bättre äldreomsorg och högre kvalitet i fritidshem bidrar dessutom till att färre personer, framförallt kvinnor, behöver gå ner i arbetstid för att ta hand om sina anhöriga. Vidare kan satsningar på välfungerande socialförsäkringar, rehabilitering och utbildningsinsatser hjälpa personer tillbaka till ett arbete, vilket i sin tur leder till ökad sysselsättning.

Stockholm den 30 september

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2015/16:17 av Lars Hjälmered (M) (Besvarad 2015-09-22)

Fråga 2015/16:17 Regeringens förslag att göra det mindre lönsamt för äldre att arbeta

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det är fantastiskt att allt fler människor i Sverige lever allt längre. Det ställer dock krav på att fler arbetar mer och längre för att finansiera viktiga välfärdsverksamheter. Om människor stannar kvar lite längre på arbetsmarknaden har det mycket stor betydelse för såväl privatekonomin som samhällsekonomin. Det är alltså rimligt att mer görs för att få fler äldre att arbeta mer och längre.

I förslaget till statsbudget för 2016 föreslår regeringen en särskild skatt på personer över 65 år på 6,15 procent av lönen. När vi har ett behov av att fler arbetar mer och längre väljer alltså regeringen att det ska bli mindre lönsamt för människor över 65 år att arbeta.

Regeringen har valt att, till skillnad från tidigare praxis, inte öppet redovisa effekter på sysselsättningen av sina olika förslag. Därför är det rimligt att följa upp med en konkret fråga.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Hur många färre jobb och hur mycket minskad sysselsättning räknar finansminister Magdalena Andersson att regeringens höjda skatter på äldre arbetstagare kommer att leda till?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.