Till innehåll på sidan

Regeringens arbetslöshetsmål

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1524 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


A2018/01339/SV

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1524 av Sofia Fölster (M)
Regeringens arbetslöshetsmål

Sofia Fölster har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag tänker vidta för att säkerställa att Sverige når sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till år 2020.

Den svenska arbetsmarknaden utvecklas starkt. Sysselsättningen har ökat med cirka 300 000 personer sedan regeringen tillträdde. Sverige har nu den högsta sysselsättningsgraden för personer 20–64 år som någonsin har uppmätts i ett EU-land. Arbetslösheten har minskat med drygt 1,5 procentenheter sedan tillträdet. Därtill har ungdomsarbetslösheten minskat kraftigt och är nu på den lägsta nivån sedan 2002.

Trots den goda utvecklingen kvarstår utmaningar på arbetsmarknaden. Andelen av de som är inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen som står långt från arbetsmarknaden har ökat under flera år. Det gäller främst de som är födda utanför Europa och de som saknar gymnasieutbildning. Även om dessa grupper har det jämförelsevis svårt på arbetsmarknaden, kan vi konstatera att andelen övergångar till arbete eller studier har ökat det senaste året.

För att möta dessa utmaningar investerar regeringen i infrastruktur och bostäder samt vidtar åtgärder för att stärka tillväxten och exporten. Vidare genomförs stora investeringar i välfärden, vilket leder till fler anställda i skola, vård och omsorg.

Regeringen har gjort förändringar i arbetsmarknadspolitiken för att rusta arbetssökande med en svag ställning på arbetsmarknaden och stärka matchningen på arbetsmarknaden. Introduktionsjobben har ersatt flera av de tidigare anställningsstöden vilket har gjort det enklare för såväl arbetsgivare som arbetssökande. Därtill har antalet personer som fått extratjänster ökat från drygt 3 000 personer i maj 2017 till drygt 15 000 personer i maj 2018. Dessa arbeten har gått till nyanlända och långtidsarbetslösa.

En viktig nyckel för att nyanlända ska komma snabbare i jobb ligger i ett målinriktat och handfast samarbete på lokal nivå. Regeringens stimulans av samverkan mellan till exempel Arbetsförmedlingen, kommunen och arbetsgivare resulterar nu i lokala jobbspår över hela landet. Det rör sig om skräddarsydda vägar till jobb hos lokala arbetsgivare med behov av arbetskraft. En sammanställning av en enkät som Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua) har genomfört visar att 340 lokala jobbspår med över 3 500 deltagare nu är igång över hela landet. Totalt väntas mer än 8 000 deltagare gå in i lokala jobbspår innan årets slut. Totalt är mer än 500 lokala jobbspår planerade under 2018, och ytterligare drygt 150 jobbspår planeras starta under 2019.

Arbetslösheten minskar, trots att många bedömare förutspådde att arbetslösheten tvärtom skulle öka i och med det stora flyktingmottagandet 2015. Jobben är fortfarande regeringens viktigaste fråga. Arbetslöshetsmålet ligger fast.

Stockholm den 2 juli 2018

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:1524 av Sofia Fölster (M) (Besvarad 2018-06-18)

Fråga 2017/18:1524 Regeringens arbetslöshetsmål

av Sofia Fölster (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Inför valet 2014 deklarerade regeringspartierna att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet till år 2020. När nu mandatperioden går mot sitt slut ter sig detta alltmer avlägset. I dag ligger Sverige, med en arbetslöshet på 6,5 procent, på plats 15 av 28 inom EU. Detta kan jämföras med Tjeckien, det land som ligger överst på listan, där arbetslösheten uppgår till endast 2,2 procent.

Sverige har i dag högre ungdomsarbetslöshet än EU-snittet, och en fortsatt stor klyfta mellan inrikes och utrikes födda på arbetsmarknaden. Därtill har regeringen under de senaste fyra åren gjort det dyrare att nyanställa genom höjda arbetsgivaravgifter för unga och äldre. Flera av regeringens reformer, som traineejobb och snabbspår, som sjösatts i syfte att nå arbetslöshetsmålet har resulterat i långt färre jobb än utlovat. 2014 fick närings- och innovationsminister Mikael Damberg i uppdrag att möjliggöra 30 000 nya enkla arbetstillfällen. Hittills är resultatet skralt. Under år 2016 tillkom enbart 5 000 nya arbetstillfällen inom industrin. Dessutom är andelen enkla arbeten i Sverige anmärkningsvärt låg jämfört med övriga EU-länder.

Men anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att Sverige når sitt mål om lägst arbetslöshet inom EU till år 2020?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.