Till innehåll på sidan

Rätten till fast kontakt i vården

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1466 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/04876/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1466 av Jenny Petersson (M) Rätten till fast kontakt i vården

Jenny Petersson har frågat mig vad jag och regeringen avser göra för att stärka patienternas situation utifrån det patientlagen föreskriver.

Svensk hälso- och sjukvård är på många sätt bra, men den står också inför stora utmaningar. En sådan är att bli mer patientcentrerad. Där är frågan om kontinuitet, och därmed en fast vårdkontakt, en viktig del.

Jag är självklart inte nöjd med att flera landsting säger sig inte leva upp till patientlagens krav. Det krävs åtgärder. Men jag bedömer inte i första hand att det är lagstiftningen som är problemet. Snarare måste vården drivas och organiseras på ett sådant sätt att man kan leva upp till lagens krav. Det är i grunden landstingens ansvar, även om regeringen också vidtar flera åtgärder för att förbättra förutsättningarna.

Ett sådant förslag är just frågan om storregioner. Större regioner har större utvecklingskraft och större resurser att lägga på att hantera organisatoriska problem. Men självklart räcker inte detta.

Regeringen stärker också de ekonomiska förutsättningarna för landstingen med miljardbelopp, bland annat genom högre generella statsbidrag.

Möjligheten att erbjuda en fast vårdkontakt är också i hög grad beroende av hur den aktuella vårdgivaren klarar kompetensförsörjningen. Här genomför regeringen en rad insatser. Bland annat görs satsningar på validering, såväl generellt som inom hälso- och sjukvården specifikt. Dessutom byggs just nu utbildningarna till sjuksköterska, specialistsjuksköterska och barnmorska ut. Även en sedan tidigare beslutad utbyggnad av läkarutbildningen pågår också successivt fram till 2019. Dessutom satsar regeringen genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting en årlig professionsmiljard från 2016 för att stärka landstingens arbete med kompetensförsörjning.

Insatser med fokus på en mer patientcentrerad vård genomförs också inom ramen för satsningen på att förbättra hälso- och sjukvården för personer med kroniska sjukdomar.

Genom bland annat dessa insatser kan landstingen få bättre förutsättningar att möta lagens krav, och därmed också bättre förutsättningar för att stärka patienternas situation.

Stockholm den 1 augusti 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2015/16:1466 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2016-07-15)

Fråga 2015/16:1466 Rätten till fast kontakt i vården

av Jenny Petersson (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Under alliansregeringens tid vid makten beslutades om en patientlag. Syftet med lagen var att stärka och tydliggöra patienternas ställning samt att främja patienters integritet, självbestämmande och delaktighet.

Många landsting har inte förmågan att leva upp till lagkraven om att erbjuda en fast läkarkontakt på vårdcentralerna till samtliga patienter som så önskar. Patientlagen kräver uttryckligen att vården ska kunna erbjuda en fast vårdkontakt till alla patienter som önskar det och när det gäller primärvården skall det även erbjudas en fast läkarkontakt. Dessa erbjudanden skall patienter informeras om utan undantag.

Flera landsting medger att man inte kan leva upp till kraven. Det finns till och med socialdemokratiska företrädare som menar att inga landsting i nuläget kan erbjuda vad lagen fastställt som en rättighet.

Det var under sin senaste tid i regeringsställning som Alliansen införde rätten till en fast vård- eller läkarkontakt och såg till att det skrevs in i patientlagen. Alliansen genomförde detta i syfte att stärka patienternas ställning i vården och skapa en större trygghet för patienterna på sina vårdinrättningar. Om landstingen inte kan leverera och patienterna inte heller kan hävda sin rätt mot landstingen blir det en olycklig urholkning av det utökade patientskydd som Alliansen och Moderaterna eftersträvade. 

Det enda förslag regeringen arbetar med handlar i nuläget om att ombilda landstingen till storregioner. Men då en stark majoritet av landstingen saknar förmågan att erbjuda en fast kontakt i nuläget är en sammanslagning troligtvis inte en effektiv lösning. 

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

Vad avser statsrådet och regeringen att göra för att stärka patienternas situation utifrån det patientlagen föreskriver?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.