Till innehåll på sidan

Rätt till texttelefoni

Svar på skriftlig fråga 2010/11:650 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

Händelser

Inlämnad
2011-08-11
Svar anmält
2011-08-25
Anmäld
2011-08-25
Besvarad
2011-08-25

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Svar på fråga

2010/11:650 Rätt till texttelefoni

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Carina Adolfsson Elgestam har frågat mig vad jag avser att ta för initiativ dels så att de som blir av med fast telefoni och är i behov av texttelefon får tillgång till det, dels för att säkra tillgången till bredband till berörd grupp.

Låt mig inledningsvis slå fast att det är min och regeringens utgångspunkt att hela Sverige ska ha tillgång till goda elektroniska kommunikationer. Det gäller telefoni, mobiltelefoni och inte minst bredband. Att ha tillgång till bra kommunikationer är avgörande för att alla medborgare och hela Sverige ska kunna växa. De som behöver texttelefon och andra tjänster för personer med funktionsnedsättningar ska självklart fortsättningsvis kunna använda dessa.

I områden som påverkas av Telia Sonera AB:s nedtagning av stolpar i det fasta nätet fungerar inte analog texttelefoni längre med god kvalitet. Det innebär att dessa hushåll behöver byta sin analoga texttelefon mot en IP-baserad texttelefon. Det hjälper landstinget till med som ansvarar för förskrivningen av texttelefoner kostnadsfritt. En IP-baserad texttelefon fungerar med fast- eller mobilt bredband. Det innebär alltså att hushåll som behöver texttelefoni där stolplinjer tas ned måste ha bredband. Det Telia Sonera AB kan göra är att i dialog med Post- och telestyrelsen avvakta med de få hushåll som berörs, tills en fungerande mobil bredbandslösning är på plats. Det är en fråga som Post- och telestyrelsen arbetar aktivt med.

En viktig åtgärd för att säkra tillgången till bredband över hela landet är det regeringsbeslut från 2007 som möjliggjorde att ett tillräckligt stort frekvensutrymme frigjordes i det så kallade 800 megahertzbandet. Fler och bättre mobila bredbandstjänster kommer därmed att kunna erbjudas över hela landet. Genom täckningsvillkoret i ett av dessa tillstånd kommer datauppkopplingar som medger 1 megabit per sekund att tillhandahållas alla permanentbostäder och fasta verksamhetsställen som idag saknar det. Utbyggnaden kommer att ske under en treårsperiod. Post- och telestyrelsen utgår från sin bredbandskartläggning för att identifiera de stadigvarande bostäder och fasta verksamhetsställen som saknar möjlighet till datakommunikation om 1 megabit per sekund. Det rör sig om ca 1 000 hushåll och verksamhetsställen. För att komplettera eventuella brister i denna adresslista har Post- och telestyrelsen dessutom inrättat en möjlighet att kunna anmäla om man saknar denna bredbandsmöjlighet i dag.

Min bedömning i nuläget är därför att det finns goda möjligheter för alla att fortsatt kunna använda sig av texttelefoni, baserat på att Telia Sonera AB avvaktar med att lägga ned enstaka hushålls anslutningar. Dessutom kommer man att få möjlighet att få bredband vilket innebär en möjlighet för samtliga hushåll och företag att ta del av tjänster, såsom texttelefoni, via bredbandet.

Skriftlig fråga 2010/11:650 av Adolfsson Elgestam, Carina (S) (korrekturläst 2011-08-11)

den 11 augusti

Fråga

2010/11:650 Rätt till texttelefoni

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Vårt samhälle i dag är helt uppbyggt på att alla har tillgång till telefoni. Vi behöver det såväl för kontakt med släkt och vänner som vid kontakt med myndigheter eller sjukvård.

Mot bakgrund av det så bör tillgången till telefoni vara en rättighet för alla.

Därför blir det ett problem när Telia stänger ned det fasta nätet och man inte längre kan använda texttelefonerna. För dem som är hörselskadade och i dag använder texttelefoni försvinner möjligheten att kommunicera via telefoni. Det är ytterst allvarligt att stänga ned fast telefoni innan man tekniskt löst texttelefoni. Detta är främst ett problem för de som bor på landsbygden. Oavsett var man bor och har ett funktionshinder ska man ha rätt till telefon i vårt moderna Sverige.

PTS har fått öronmärkta pengar för att bygga ut bredband i de områden där bolagen inte kan tjäna pengar, detta för att det även på sikt ska kunna bli bredband över hela Sverige. Problemet är dock att uppdraget i sig bygger på att man anmäler var det saknas, men att det därmed inte är någon garanti att pengarna styrs just dit.

Mot bakgrund av det anförda undrar jag vad statsrådet avser att ta för initiativ dels så att de som blir av med fast telefoni och är i behov av texttelefon får tillgång till det, dels för att säkra tillgången till bredband till berörd grupp.

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.