Till innehåll på sidan

Pressen på vården till följd av antalet nyanlända

Svar på skriftlig fråga 2016/17:314 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/07119/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:314 av Cecilia Widegren (M) Pressen på vården till följd av antalet nyanlända

Cecilia Widegren har frågat mig vilka konkreta långsiktiga nationella åtgärder som jag och regeringen kommer att vidta omedelbart med anledning av Socialstyrelsens rapportering om den press och akuta kris som vården utmanas av med anledning av antalet ökande nyanlända.

Det senaste årets flyktingsituation har inneburit utmaningar för vårt samhälle. Många samhällsviktiga verksamheter har påverkats, t.ex. delar av hälso- och sjukvården. Landstingen har dessutom påverkats i olika stor utsträckning. Vi imponeras dock av hur vården på ett pragmatiskt sätt har utvecklat sin organisation för att hantera flyktingsituationen.

Regeringen har regelbundet möten med myndigheter, kommuner och landsting och det civila samhället runt om i landet för att Sverige på bästa sätt ska hantera situationen på både lång och kort sikt.

En viktig uppgift för regeringen är att underlätta för myndigheter, landsting, vårdgivare och dess medarbetare att hantera situationen, både på kort och på lång sikt. Flera uppdrag har getts till våra myndigheter för att stödja hälso- och sjukvården i deras arbete med att erbjuda vård till de asylsökande och nyanlända. Som Cecilia Widegren nämner i sin fråga har Socialstyrelsen haft i uppdrag att göra en fördjupad analys av hälso- och sjukvårdens inklusive tandvårdens möjligheter och utmaningar när det gäller att tillhandahålla vård till asylsökande och nyanlända. Socialstyrelsen har dessutom gjort en kartläggning av hur stödet avseende andra språk än svenska ser ut inom hälso- och sjukvården och tandvården för att underlätta för asylsökande och nyanlända att kommunicera med vården.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har även fått i uppdrag att stödja landstingen i deras arbete med att erbjuda hälsoundersökningar till asylsökande. I uppdraget ingår det att se över möjligheterna att förenkla och effektivisera hur hälsoundersökningar bör genomföras.

Regeringen beslutade den 22 juni 2016 att bevilja SKL 30 miljoner kronor, för nationell spridning av insatser från en tidigare förstudie om positiv hälsoutveckling för nyanlända och asylsökande. SKL ska sprida de resultat och de metoder som visat sig vara effektiva i förstudien nationellt och även fortsätta att samla in goda exempel och tillgängliggöra dessa för resten av landet. Insatserna ska förbättra kvaliteten i hälsoundersökningarna, göra det lättare att identifiera behov och erbjuda tidiga insatser för att förhindra en negativ utveckling av hälsan, och då särskilt den psykiska ohälsan, samt öka förutsättningarna för en snabb återhämtning och etablering i Sverige.

Utöver dessa uppdrag har även regeringen beslutat om ett antal regelförenklingar, t.ex. har det beslutats om en ändring av förordningen (2008:347) om hälso- och sjukvård åt asylsökande med flera som innebär att Migrationsverket ska lämna uppgifter om hemland, telefonnummer och e-postadress till landstingen. Detta för att underlätta kontakten mellan asylsökanden och hälso- och sjukvården.

Regeringen har betalat ut knappt 1,5 miljarder kronor som en engångsutbetalning till landstingen för att hantera den rådande flyktingsituationen. För att stärka välfärden och för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för kommuner och landsting avsätter regeringen dessutom 10 miljarder kronor till kommunsektorn för 2017 och framåt.

Under perioden 2017-2020 avser regeringen avsätta 40 miljoner per år för att öka tillgängligheten av vård och behandling för traumatiserade asylsökande och nyanlända. Därutöver avsätter regeringen sammanlagt drygt 1 miljard kronor per år 2016-2019 för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa. En del av medlen ska användas för att möta den ökande ohälsan bland barn och unga vuxna.

Ett kunskapscentrum avseende ensamkommande barn kommer bildas som en funktion vid Socialstyrelsen. Kunskapscentret ska arbeta för att insatser som bedrivs i kommuner, landsting och av ansvariga myndigheter baseras på aktuell kunskap, framgångsrika metoder och effektiva processer. En större satsning genomförs 2017 och 2018 med anledning av omfattande behov av kunskapsspridning som har uppstått av de två senaste årens omfattande mottagande. Socialstyrelsen tilldelas medel för detta under 2017-2020.

En utmaning för hälso- och sjukvården är kompetensförsörjningen och det är en fråga som även är aktuell med anledning av flyktingsituationen. Regeringen arbetar med frågan på olika sätt, bl.a. har vi föreslagit att det avsätts 1 miljard kronor per år fr.o.m. 2016 för att bl.a. stödja landstingen inom kompetensförsörjningsområdet, den s.k. professionsmiljarden. Socialstyrelsen har även fått i uppdrag att korta handläggningstiderna för validering av utländsk sjukvårdspersonals legitimationer. Regeringen avsätter 75 miljoner kronor 2016 och därefter 47 miljoner per år för att snabba upp Socialstyrelsens hantering.

Stockholm den 23 november 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:314 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2016-11-11)

Fråga 2016/17:314 Pressen på vården till följd av antalet nyanlända

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Nu måste regeringen och det ansvariga statsrådet Gabriel Wikström (S) ge tydliga besked om vilka ytterligare konkreta förslag som regeringen avser att genomföra för att komma till rätta med den akuta situationen inom hälso- och sjukvården. Larmsignalerna ljuder allt högre och det är regeringens och det ansvariga statsrådets ansvar att ta dessa larmsignaler på allvar och göra någonting åt det omedelbart.

Socialstyrelsens aktuella rapport Hälso- och sjukvård och tandvård till asylsökande och nyanlända visar bland annat att det stora antalet asylsökande och nyanlända påverkat hälso- och sjukvården högst märkbart på flera sätt. Rapporten visar att utmaningarna är särskilt omfattande inom primärvård, mödrahälsovård, förlossningsvård, barnhälsovård, barnpsykiatri, infektionsvård och tandvård.

Socialstyrelsen visar vidare i sin rapport att situationen ser olika ut i olika delar av landet. Generella utmaningar som förmedlas från vården handlar bland annat om kommunikationssvårigheter, brist på tolkar samt svårigheter för personalen inom vården att avgöra och bedöma vad som ska räknas som vård som inte kan anstå. Därtill ökad administration och ett ökat behov av samverkan mellan verksamheter.

Till detta ska läggas den generella bilden av redan oacceptabelt långa väntetider inom vården, svårigheter att säkra personalförsörjning inom vården, att det inträffar många vårdskador som kunde ha undvikits och som ställer patientsäkerheten på prov, att bostadsorten är avgörande för att få cancerbehandling i rimlig tid samt bristande nationellt politiskt ledarskap. Det verkar fortfarande som att regeringen inte är förberedd att vidta konkreta åtgärder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta långsiktiga nationella åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta omedelbart med anledning av Socialstyrelsens tydliga rapportering om den press och akuta kris som vården utmanas av med anledning av antalet ökande nyanlända?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.