Till innehåll på sidan

Polisens politiska ställningstagande vid tjänstgöring

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1576 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2020/

00000

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1576 av Sara Gille (SD)
Polisens politiska ställningstagande vid tjänstgöring

Sara Gille har frågat mig om jag anser att tjänstgörande polis ska få delta i politiska demonstrationer och om inte, vilka åtgärder avser jag att vidta för att förhindra detta i framtiden.

Det är en demokratisk rättighet att demonstrera. Polisen ska, liksom andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter, i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Detta är helt grundläggande, följer av regeringsformen och gäller naturligtvis också vid demonstrationer. Jag har stort förtroende för att polisen är opartisk och dessutom agerar på ett sätt som gör att det inte kan ifrågasättas.

Polismyndighetens rutin efter en händelse som den aktuella är att utreda frågan i särskild ordning. Händelsen har också anmälts till Riksdagens ombudsmän. Därför bör jag som statsråd inte uttala mig närmare om händelsen. Jag inväntar dock resultatet av granskningen.

Stockholm den 24 juni 2020

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2019/20:1576 av Sara Gille (SD) (Besvarad 2020-06-12)

Fråga 2019/20:1576 Polisens politiska ställningstagande vid tjänstgöring

av Sara Gille (SD)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Regeringen har gått ut med restriktioner med en gräns på högst 50 personer vid större samlingar. Trots detta valde tusentals att samlas vid Sergels torg i Stockholm för att demonstrera för Black lives matter. En kvinnlig polis, som ska upprätthålla ordning i samhället och inte stå för politiska åsikter, valde då att aktivt agera politiskt. Detta genom att knäböja inför folkmassorna och underkasta sig de vänsterextrema demonstranternas krav på att hon skulle gå ned på knä, medan de samtidigt skrek glåpord. Att underkasta sig såsom hon gjorde var direkt skadligt för polisväsendet.

Trots sin roll som polis så valde hon, iklädd sin uniform och under sitt arbetspass, att aktivt delta i demonstrationen och tog därmed politisk ställning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Anser statsrådet att tjänstgörande polis ska få delta i politiska demonstrationer och om inte, vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra detta i framtiden?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.