Till innehåll på sidan

Polis i södra Sverige

Svar på skriftlig fråga 2015/16:882 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/01849/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:882 av Christer Nylander (L) Polis i södra Sverige

Christer Nylander har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att tillse att polisen i södra Sverige ska kunna fullgöra sitt uppdrag fullt ut.

Svensk polis har under det senaste året visat flexibilitet och förmåga att lösa många och besvärliga uppgifter under svåra förhållanden. Ombildningen av polisen till en myndighet är en viktig förklaring till att Polismyndigheten har kunnat kraftsamla för att hantera både migrantströmmarna och den förhöjda terrorhotnivån. Bland annat har region Syd förstärkts med såväl polisiära som civila resurser från övriga landet för att kunna hantera den ökade arbetsmängden.

Det står dock klart att den uppkomna situationen tvingar Polismyndigheten att göra prioriteringar och att detta kan påverka delar av verksamheten negativt.

Polismyndigheten lämnade den 29 februari ett budgetunderlag till regeringen. Av underlaget framgår att myndigheten bedömer att antalet polisanställda behöver öka med 3 300 personer fram till och med 2020. Myndigheten bedömer att tillskott av medel om 3,9 miljarder kronor kommer att behövas för att finansiera detta. Regeringen avser att noga följa utvecklingen för Polismyndighetens förutsättningar att fullfölja sitt uppdrag.

Stockholm den 9 mars 2016

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2015/16:882 av Christer Nylander (L) (Skickad 2016-02-29)

Fråga 2015/16:882 Polis i södra Sverige

av Christer Nylander (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Som en konsekvens av att många asylsökande kommer till landet är polisen i södra Sverige hårt ansträngd. Trots att resurser omlokaliserats från andra delar av landet tvingas man prioritera ned kärnverksamhet. I södra Sverige sker nedprioriteringen långt mycket tydligare än i övriga landet. Över tid är detta inte rimligt och inte hållbart, inte minst mot bakgrund av att polisen numera är en myndighet.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att tillse att polisen i södra Sverige ska kunna fullfölja sitt uppdrag fullt ut?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.