Till innehåll på sidan

Översynskonferensen för NPT

Svar på skriftlig fråga 2018/19:397 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:397 av Hans Wallmark (M)
Översynskonferensen för NPT

Hans Wallmark har frågat mig om regeringen har för avsikt att hos riksdagen förankra en hållning och strategi inför översynskonferensen för NPT som kommer att hållas 2020.

Icke-spridningsfördraget NPT är det centrala multilaterala ramverket – ”hörnstenen” - för global nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Mot bakgrund av rådande omvärldsläge blir nästa års översynskonferens av mycket stor betydelse. Som Hans Wallmark påpekar har Sverige starka skäl att engagera sig i denna process.

Vår säkerhet främjas av färre kärnvapenländer och färre kärnvapen. Regeringen har valt att göra nedrustning och icke-spridning av kärnvapen till en tydlig politisk prioritering mot bakgrund av det försämrade omvärldsläget och insikten om de fasansfulla humanitära konsekvenser som all användning av kärnvapen skulle ha. Regeringen arbetar därför brett med såväl diplomatiska och politiska kontakter samt teknisk expertis för att stärka global nedrustning och icke-spridning.

I fokus för detta arbete står NPT. Sverige har under lång tid engagerat sig för att stärka dess genomförande. Det är inom ramen för fördraget som kärnvapenstaterna har gjort tydliga åtaganden om nedrustning vilka kräver uppföljning och genomförande. Utmaningarna inför 2020 är dock betydande.

Därför tar nu regeringen ett initiativ i syfte att mobilisera internationellt politiskt engagemang inför översynskonferensen. Målsättningen är att bidra till ett resultat som bekräftar NPT:s ställning och som banar väg för nya framsteg i avtalets genomförande.

Regeringen välkomnar en bred politisk uppslutning kring det arbetet och ser fram emot att fortsatt informera riksdagen om regeringens initiativ och förberedelserna inför NPT:s översynskonferens.

Stockholm den 20 mars 2019

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2018/19:397 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2019-03-13)

Fråga 2018/19:397 Översynskonferensen för NPT

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nedrustnings- och ickespridningsavtalet NPT är en viktig komponent för att förhindra kärnvapnens utbredning och för att tygla starka krafter som annars har potential att förgöra vår planet. Det som skiljer detta från exempelvis FN:s globala förbud mot kärnvapen är att länder som har atomvapen deltar i det viktiga arbetet. År 2020 blir NPT 50 år, och det kommer att hållas en översynskonferens. Det är något betydelsefullt som Sverige bör vara starkt engagerat i. En bred politisk uppslutning har alla förutsättningar att stärka vårt lands position. Rimligtvis borde regeringen ta fram en strategi inför översynskonferensen och en hållning för det fortsatta arbetet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Har regeringen för avsikt att hos riksdagen förankra en hållning och strategi inför översynskonferensen för NPT som kommer att hållas 2020?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.