Till innehåll på sidan

Översyn av stödet till oberoende demokratiorganisationer i Ryssland

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1413 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:1413 av Margareta Cederfelt (M) Översyn av stödet till oberoende demokratiorganisationer i Ryssland

Margareta Cederfelt har frågat statsrådet Isabella Lövin på vilket sätt statsrådet agerar för att bistånd ska hamna hos organisationer som arbetar för demokrati i Ryssland. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag delar Margareta Cederfelts oro över den försämrade situationen för oliktänkande och oberoende organisationer i Ryssland. Utvecklingen i Ryssland visar på ett stort behov av att verka för att demokrati och respekt för mänskliga rättigheter utvecklas och fördjupas. Sveriges stöd till mänskliga rättigheter och demokrati i Ryssland handlar bl.a. om att utveckla samarbeten med dem som verkar för demokrati i det ryska samhället, såsom civilsamhällesorganisationer och oberoende journalister. Det är viktigt att vi fortsätter att stödja organisationer som t.ex. hjälper utsatta personer, såsom att ge juridisk hjälp i MR-frågor, arbetar med att upplysa om kaukasiska fängelseinterners rättigheter och hbtq-personers situation i Ryssland. Vi behöver också fortsätta att utveckla samarbeten och utbyten som redan idag sker med det ryska samhället, såsom inom idrott, kultur, vänorter och miljö. Samtidigt blir det allt svårare för svenska och ryska partners att samarbeta på grund av repressiva ryska lagar.

Granskning av tilltänkta mottagare för svenskt stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland måste vara noggrann. Detta är av särskild vikt i länder där korruptionen är hög och rättsäkerheten låg. Huvudsakligen förmedlas Sveriges stöd till demokrati och mänskliga rättigheter i Ryssland genom svenska organisationer med stor erfarenhet och kompetens. Stödet omfattas av tydliga regelverk och kontrollfunktioner. Föreslagna bidrag genomgår en formell granskning som omfattar förväntade resultat, bidragsmottagarens förmåga att hantera medlen, riskbedömningar mm. När en insats genomförs följer svenska myndigheter upp insatsen löpande och utvärderar bl.a. resultat, risk, finansiell uppföljning och revision.  

Regeringen avser fortsätta detta stöd för samarbete med det ryska samhället. Det ligger i Sveriges och övriga Europas intresse att öka förutsättningarna för att Ryssland trots allt på sikt ska kunna gå mot ett mer demokratiskt och öppet samhälle.

Stockholm den 7 juli 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1413 av Margareta Cederfelt (M) (Besvarad 2016-06-29)

Fråga 2015/16:1413 Översyn av stödet till oberoende demokratiorganisationer i Ryssland

av Margareta Cederfelt (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Vid mitten av 00-talet uppgick det svenska stödet till oberoende demokratiorganisationer i Ryssland till ca 100 miljoner kronor. Därefter skar alliansregeringen ned biståndet till ca 35 miljoner kronor.

Under senare år har situationen för oliktänkande och oberoende organisationer i Ryssland stadigt försämrats.

Att ge bidrag till organisationer verksamma i Ryssland kan medföra svårigheter eftersom korruptionen är hög och rättssäkerheten låg. De medel som ska beviljas måste hamna i rätta händer. Förekomsten av falska NGO:er, vilka egentligen är ute efter att komma åt pengar för egen vinning eller statens, är utbredd. Om ekonomiska resurser skänks till falska organisationer riskerar legitimiteten för biståndet att urholkas – skattepengar måste alltid hanteras med eftertanke.

Att granska tilltänkta mottagare av bistånd ställer stora krav på alla involverade parter, inte minst när det gäller Ryssland. Dock är det tveklöst att demokratirörelsen i Ryssland behöver allt stöd den kan få.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

På vilket sätt agerar statsrådet för att bistånd ska hamna hos organisationer som arbetar för demokrati i Ryssland?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.