Till innehåll på sidan

Otydlighet i skollagen

Svar på skriftlig fråga 2016/17:802 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr U2017/00443/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:802 av Gunilla Nordgren (M) Otydlighet i skollagen

Gunilla Nordgren har frågat mig om jag är beredd att skyndsamt ta initiativ till ett förtydligande av skollagen, så att lagen inte kan tolkas på så sätt att det är förbjudet med syskonförtur.

Av 10 kap. 30 § skollagen (2010:800) framgår att en elev ska placeras vid den av kommunens skolenheter där elevens vårdnadshavare önskar att eleven ska gå. Om den önskade placeringen skulle medföra att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts, ska dock kommunen placera eleven vid en annan skolenhet inom sin grundskola.

Bestämmelserna formulerades med en ambition att alla elever ska ha rätt till en placering i en kommunal skola nära hemmet. Bestämmelserna förutsätter att kommunen, i de fall alla elever inte kan erbjudas plats vid den önskade skolenheten, gör ett urval av de elever som måste placeras i en annan skolenhet än den önskade. Hur ett sådant urval ska göras är inte närmare reglerat i skollagen. Kommunen har därmed en viss frihet att bestämma kriterier som ska läggas till grund för prioriteringen. Exempelvis tillämpas syskonförtur i flera kommuner. Det stämmer att kompletterande urvalskriterier inte får innebära att en annan elevs berättigade krav på placering vid en skolenhet nära hemmet åsidosätts. En elev har dock inte någon ovillkorlig rätt att bli placerad på den skolenhet som är närmast hemmet. Det är alltså inte alltid det barn som har det kortaste avståndet mellan hemmet och skolan som ska ha företräde. Statens skolinspektion har i sin egenskap av tillsynsmyndighet över skolväsendet tillsyn över hur kommunerna tillämpar bestämmelserna om skolplacering. Kommunala beslut enligt de aktuella bestämmelserna kan även överklagas till förvaltningsdomstol enligt bestämmelserna om laglighetsprövning i kommunallagen (1991:900).

2015 års skolkommission anger i sitt delbetänkande Samling för skolan – Nationella målsättningar och utvecklingsområden för kunskap och likvärdighet (SOU 2016:38) att regelverket för placering vid skolenhet bör ses över och att den avser att återkomma med förslag i sitt slutbetänkande. Utbildningsnämnden i Uppsala kommun har i en skrivelse till regeringen (U2016/04245/S) uttryckt att lagstiftningen om placering vid skolenhet behöver ses över. Kommunen menar att det finns en otydlighet i gällande bestämmelser och framför en önskan om att regeringen ser över gällande lagstiftning med ambitionen att förtydliga kommuners möjlighet att utforma egna urvalskriterier för placering. Frågan om syskonförtur omnämns i synnerhet. Regeringen har beslutat att skrivelsen överlämnas till Skolkommissionen.

Den 20 april 2017 tar regeringen emot Skolkommissionens slutbetänkande som lägger grunden för en tydligare styrning och ett mer jämlikt skolsystem.

Stockholm den 14 februari 2017

Gustav Fridolin

Skriftlig fråga 2016/17:802 av Gunilla Nordgren (M) (Skickad 2017-02-02)

Fråga 2016/17:802 Otydlighet i skollagen

av Gunilla Nordgren (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

I flera kommuner har det uppstått oro och konflikt vad gäller regler om syskonförtur i grundskolan.

I skollagen 10 kap. 30 § framgår att en elev ska placeras i den skolenhet som vårdnadshavaren önskar. I de fall placeringen medför att en annan elevs krav på placering nära hemmet genom denna syskonförtur åsidosätts ska dock kommunen placera denna elev (syskonet) i en annan skola. Det vill säga rätten att få gå i skolan nära hemmet går före syskonförtur.

Men skollagen hindrar inte, enligt mitt sätt att läsa den, att kommunerna inför regler om syskonförtur så länge någon annan elevs rätt till närhet till sin skola inte åsidosätts.

Att ha sina barn på olika skolor innebär olägenheter för föräldrarna, till exempel att behöva hämta två barn på två olika fritis. Därför bör man naturligtvis i möjligaste mån placera eleverna efter vårdnadshavarnas önskemål.

Nyligen hävdades det i minst en kommun att regler om syskonförtur innebär att elevers rätt åsidosätts, och man röstade därför mot införande av syskonförtur.

Rimligen kan det inte röra sig om särskilt många elever; det vill säga i de allra flesta fall borde problemet gå att lösa. Det är enligt min mening olyckligt att skollagen tolkas på så sätt att kommunerna anser sig förhindrare att införa syskonförtur i grundskolan.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern:

 

Är ministern beredd att skyndsamt ta initiativ till ett förtydligande av skollagen, så att lagen inte kan tolkas på så sätt att det är förbjudet med syskonförtur?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.