Till innehåll på sidan

Otrygghet som breder ut sig

Svar på skriftlig fråga 2018/19:925 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på fråga 2018/19:925 av Betty Malmberg (M)
Otrygghet som breder ut sig

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att möta utvecklingen och vad jag svarar de invånare som av olika skäl inte längre vågar gå ut.

Sverige ska vara ett tryggt land att leva i för alla, oavsett bosättningsort, ålder och kön. Alla måste givetvis kunna leva sina liv utan att riskera att utsättas för brottsliga handlingar. Det förutsätter ett starkt rättsväsende, ändamålsenlig straffrättslig lagstiftning och en tillgänglig polis.

En av regeringens prioriterade frågor är därför att stärka det polisiära arbetet och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten för att öka tryggheten för alla. Den stora satsning som nu görs på Polismyndigheten är central. En effektiv brottsbekämpning kräver resurser och satsningen måste förstås komma hela landet till del. Regeringen är fast besluten om att genomföra den expansion av polisanställda som aviserats så att Polismyndigheten kan öka med 10 000 anställda till 2024. Det kommer ge myndigheten möjlighet att både höja förmågan och effektiviteten i arbetet.

Polismyndigheten får även nya verktyg. Regeringen har bland annat föreslagit att polisen från årsskiftet ska få kamerabevaka gator och torg utan att behöva ansöka om tillstånd från Datainspektionen.

Regeringens har också tagit fram ett nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott, som riktar sig till en bred målgrupp och där en bred samverkan är en förutsättning för ett framgångsrikt brottsförebyggande arbete på lokal nivå.

Hela samhället måste kraftsamla och vara starkare än de kriminella, Polismyndigheten har givetvis en viktig uppgift här men poliserna kan inte jobba ensamma. Regeringen kommer aldrig att acceptera skjutningar, sprängningar och en utbredd otrygghet.

Stockholm den 11 september 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:925 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2019-08-28)

Fråga 2018/19:925 Otrygghet som breder ut sig

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Under sommaren har medierna haft återkommande rapportering om hur otryggheten sprider sig i vårt samhälle. Om hur invånare i olika kommuner känner sig otrygga i sina boendemiljöer och räds att gå ut. Exemplen vi har hört om är många, och ingen ort eller stad tycks skonad. Självklart är utvecklingen både oroande och oacceptabel. Det är helt orimligt att kvinnor i Uppsala utrustar sig med försvarssprej och överfallslarm för att gå ut eller att personer i min valkrets såsom boende i Norrköping och Linköping har fått uppleva både misshandel, skjutningar och bombdåd under sommaren.

Vi har förstås hört allt det här förut, men faktum kvarstår. Otryggheten breder ut sig. Försäljningen av olika försvarssprejer ökar drastiskt, och gator och torg i våra samhällen tas alltmer över av kriminella. Medborgarlöften och kommunpolis i all ära, men Brås utvärdering visar att det hittills har ”medfört ytterst små förändringar i medborgarnas känsla av delaktighet, förtroende för polisen och trygghet” (https://www.bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/nyheter/2018-12-14-utvardering-av-medborgarloften.html), trots att verksamheten har varit på plats i fyra år. 

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att möta utvecklingen, och vad svarar statsrådet invånare som av olika skäl inte längre vågar gå ut?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.