Till innehåll på sidan

Otrygghet för hyresgäster

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1551 besvarad av Statsrådet Johan Danielsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2021/22:1551 av Mikael Eskilandersson (SD) Otrygghet för hyresgäster

Mikael Eskilandersson har frågat mig hur jag nu konkret ska agera för att hyresgäster ska bli trygga där de bor och för att få ned siffran för antalet otrygga helst till noll.

Otrygghet i bostadsområden är ett komplext och mångfacetterat problem. Av deltagarna i undersökningen som Eskilandersson hänvisar till upplever 90 procent att de är trygga i sitt bostadsområde. I den senaste nationella trygghetsundersökningen från Brottsförebyggande rådet framgår även att andelen som uppger att de känner sig otrygga minskade något mellan 2020 och 2021, från 30 till 28 procent.

Detta betyder inte att regeringen inte tar problemet på allvar. För att minska otryggheten i samhället måste både brotten och brottens orsaker bekämpas. Regeringen har tagit, och tar, viktiga steg mot ett stärkt brottsförebyggande arbete som involverar hela samhället. Regeringen avser innan valet besluta om en lagrådsremiss med förslag som innebär att kommunerna får ett lagstadgat ansvar för brottsförebyggande arbete.

En slutsats i undersökningen som Eskilandersson hänvisar till är att ekonomisk otrygghet sammanfaller med den upplevda sociala otryggheten på gatan. Fenomenet drivs på av enhetliga och uppdelade bostadsområden, och för att bryta boendesegregationen behövs bland annat en mångfald av bostadstyper i alla områden. Sedan 2018 arbetar regeringen utifrån en långsiktig strategi för att minska och motverka segregation. Under 2018 inrättades också Delegationen mot segregation (Delmos) vars uppdrag är att motverka strukturella orsaker till segregation och förbättra situationen i områden med socioekonomiska utmaningar. Till följd av riksdagens beslut om budgeten för 2022 ska Delmos dessvärre avvecklas.

Arbetet för att minska och motverka segregationen är ett av regeringens mest prioriterade områden. För att utveckla regeringens stöd till kommunerna i arbetet med att bryta boendesegregationen bjöd jag därför, tillsammans med integrations- och migrationsminister Anders Ygeman in till en serie rundabordssamtal tidigare i år. Dessa har gett regeringen ett bra kunskapsunderlag att arbeta vidare utifrån.

Regeringen har också gett Boverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för stärkt platssamverkan, BID:s. Rapporten bereds nu inom Regeringskansliet. I budgetpropositionen 2020 aviserade regeringen ett stöd till gröna och trygga samhällen med syftet att bland annat skapas trygga, trivsamma och inkluderande utemiljöer. Det har varit ett stort intresse för stödet.

Stockholm den 18 maj 2022

Johan Danielsson

Skriftlig fråga 2021/22:1551 av Mikael Eskilandersson (SD) (Besvarad 2022-05-08)

Fråga 2021/22:1551 Otrygghet för hyresgäster

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

I utsatta områden, men även i många andra tidigare vanliga områden, har brottslighet tagit över och otryggheten vuxit i omfattning. Nu visar en ny rapport som baseras på en undersökning av Novus, på uppdrag av Hyresgästföreningen, bland annat större otrygghet hos hyresgäster än tidigare.

Då tillfrågade grupper enligt undersökningen jämförs, är det tydligt att boende i hyresrätter känner sig otrygga utomhus i sitt bostadsområde, medan de som bor i bostadsrätt inte känner sig otrygga i lika stor utsträckning. Boende i småhus som känner sig otrygga utgör en mycket liten andel jämfört med dem som känner sig otrygga och bor i hyresrätt.

Undersökningen visar också att nästan 25 procent av tillfrågade boende i hyresrätt anser att det behövs åtgärder för att öka tryggheten. Åtgärder som framför allt efterfrågas är: bättre belysning, större polis- och väktarnärvaro, sociala insatser för unga och mer kameraövervakning. Samtidigt läggs stora resurser på att motverka brottslighet och otrygghetsproblem i olika områden och kommuner. Tillfrågade ser alltså brister i åtgärder, trots de olika samverkansprojekten som BID-samverkan och andra former av satsningar som görs i många kommuner i bostadsområden med hyresrätter, där problem finns.

En grundbult för oss i Sverigedemokraterna inom bostadspolitiken är att alla ska ha en bra bostad, känna sig trygga i sina bostäder och bostadsområden, både i städer, där skjutningar och förstörelse bryter ned tryggheten, och på landsbygden, där stöldräder sprider oro.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Hur ska statsrådet nu konkret agera för att hyresgäster ska bli trygga där de bor och för att få ned siffran för antalet otrygga helst till noll?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.