Östersjön

Svar på skriftlig fråga 2013/14:723 besvarad av Peter Persson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
DOC

Dnr M2014/1701/Nm

Miljödepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:723 av Peter Persson (S) Östersjön

Peter Persson har frågat mig om jag avser att ta några initiativ för Östersjön som kan knytas samman med tänkesättet i den rapport som Boston Consulting Group har skrivit på uppdrag av Världsnaturfonden.

Jag delar Peter Persons oro för Östersjöns försämrade miljötillstånd. Rapporten från Boston Consulting Group klargör på ett föredömligt sätt att miljöproblematiken medför stora konsekvenser för ekonomisk till-växt, utveckling och jobb i Östersjöregionen. Regeringen arbetar med en nationell maritim strategi som bland annat utvecklar hur en integrerad havspolitik kan bidra till en blå tillväxt och som sätter de maritima näringarna i fokus. Ett övergripande mål med strategin är att utveckla de maritima näringarna för att skapa fler jobb, nya affärsmöjligheter och ökad livskvalitet. Ett säkert, rent och skyddat hav är en förutsättning för hållbar tillväxt.

Regeringen har under mandatperioden prioriterat arbetet med Östersjöns miljö bland annat genom att vara drivande i HELCOM samarbetet. Sveriges miljöåtgärder har därmed under perioden 2003-2010 minskat tillförselen av kväve till Östersjön med 16 000 ton/år (13 %) och fosfor med 324 ton/år (9 %). Regeringen har också initierat arbetet med planering av Sveriges havsområden och Sverige har arbetat till-sammans med Finland i Helcom projektet Plan Bothnia för att utveckla den maritima planeringen. Regeringen satsar 60 % av det kommande landsbygdsprogrammet, ca 20 miljarder på miljöåtgärder. En knapp miljard har även satsats de senaste 6 åren för ett hållbart fiske från EUs fiskerifond och Regeringen föreslår även en satsning på 32 miljoner kronor för utveckling av avancerad teknik för rening av läkemedels-substanser och andra svårnedbrytbara kemikalier i avloppsvatten.

Regeringen aviserade i proposition 2013/14:141 En svensk strategi för biologisk mångfald och ekosystemtjänster bland annat att 10 procent av Sveriges marina områden senast år 2020 ska bidra till att uppfylla natio-nella och internationella mål för biologisk mångfald och betonade behovet av att bättre synliggöra värdet av ekosystemtjänsterna. Ekosystemtjänster ska i större utsträckning bli allmänt kända och kunna integreras i ekonomiska ställningstaganden, politiska avvägningar och i olika samhällsbeslut. Ekosystemtjänster bör inkluderas i miljöräken-skaper, i myndigheters planering och beslut om markanvändning, i ut-formning av ekonomiska styrmedel och i samverkan med näringslivet för att utveckla affärsmodeller, innovationer och standarder. Dessa åtgärder är helt i linje med tänkandet i rapporten från Boston Consulting Group.

Stockholm den 5 augusti 2014

Lena Ek

Skriftlig fråga 2013/14:723 av Peter Persson (S) (Besvarad 2014-07-11)

Fråga 2013/14:723 Östersjön

av Peter Persson (S)

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Boston Consulting Group har på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) lämnat en intressant rapport om Östersjön. Enligt rapporten kan ett återställande av havsmiljön i Östersjön till år 2030 skapa 550 000 jobb och ge cirka 280 miljarder kronor i årligt mervärde till regionen. 

Rapporten diskuterar i termer av att strategiskt utveckla Östersjöregionen till ett nav för så kallade blå och gröna teknologier. Blå och gröna teknologier är lösningar, produkter eller tjänster som direkt eller indirekt har en koppling till förbättrad miljö både på land och till havs.

Östersjöns hälsa har länge enbart setts som en miljöfråga, men rapporten visar att den också måste ses som en ekonomisk och social angelägenhet. Misslyckas insatserna att återskapa en frisk Östersjö påverkas inte bara havsmiljön, utan också den ekonomiska tillväxten och möjligheterna att skapa arbetstillfällen i regionen.

Rapportens fem viktiga rekommendationer för att förbättra miljötillståndet i Östersjön och för att skapa affärsmöjligheter är

  1. att fokusera på nyckelprioriteringar och initiativ inom de viktigaste problemområdena – övergödning, farliga ämnen och överfiske
  2. att öka ansvaret att implementera överenskommelser
  3. att tillämpa en integrerad ansats mellan länder, sektorer och departement – som även omfattar sociala och ekonomiska aspekter
  4. att skapa kommersiella incitament genom att länka miljökostnader till respektive källor
  5. att investera i att utveckla regionen till ett ”blått och grönt” teknologinav.

Den tidigare miljöministern talade mycket om Östersjösatsningar men föga konkret har framkommit efter åtta år – Östersjön mår bara sämre.

Avser nuvarande miljöministern att ta några initiativ för Östersjön som kan knytas samman med ovanstående rapports tänkesätt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.