Till innehåll på sidan

OSSE:s resurser

Svar på skriftlig fråga 2015/16:923 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:923 av Margareta Cederfelt (M) OSSE:s resurser

Margareta Cederfelt har frågat mig om regeringen är beredd att inom OSSE-kretsen och inom EU ta initiativ till att ytterligare resurser ska avsättas i syfte att stärka OSSE:s observatörsinsats och därmed bidra till att den ryska aggressionen mot Ukraina förhoppningsvis avtar och Minsköverenskommelserna efterlevs.

Låt mig först slå fast, Rysslands olagliga annektering av Krim och militära närvaro i östra Ukraina utgör flagranta brott mot folkrätten

och de principer som ligger till grund för den regelbaserade europeiska säkerhetsordningen.

Sverige är - och kommer fortsatt att vara - en stark och tydlig röst till stöd för Ukrainas suveränitet, territoriella integritet och rätt till själv-ständiga utrikespolitiska vägval. Tillsammans med övriga EU-länder stödjer vi genomförandet av Minsköverenskommelserna. En viktig del i detta är Sveriges stöd till EU:s och OSSE:s insatser i Ukraina.

Sverige är en stark anhängare av OSSE:s insatser i Ukraina och står redo att även fortsättningsvis ge politiskt och finansiellt stöd.

Till OSSE:s särskilda observatörsmission, SMM bidrar Sverige kon-tinuerligt med observatörer och vi välkomnar det nyligen antagna beslutet om att förlänga mandatet till den 31 mars 2017. I dagsläget är det 31 svenskar på plats i Ukraina. Sverige bidrar även till missionens budget och hittills har vi bidragit med drygt 33 miljoner kronor, varav

13 miljoner i frivilliga bidrag. I syfte att öka missionens rörlighet bidrar Sverige även med ett bepansrat fordon.

Inom ramen för arbete inom OSSE ger Sverige också aktivt stöd till OSSE:s tre oberoende institutioner vilka visat sig vara viktiga konfliktförebyggande instrument som bidrar till ökad stabilitet. Bland annat har Sverige gett finansiellt stöd till den rapport om läget för de mänskliga rättigheterna och nationella minoriteter i Ukraina, inklusive på Krim, som OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR) publicerat gemenensamt med OSSE:s hög-kommissarie för nationella minoriteter (HCNM). I en uppföljande rapport uppmärksammar ODIHR och HCNM särskilt MR-situationen på Krim, inklusive krimtatarernas situation. Denna fråga uppmärk-sammade jag tillsammans med en rad andra utrikesministrar i samband med ministerrådsmötet i Belgrad i december 2015. Sverige fortsätter att aktivt verka för att de oberoende institutionerna ska kunna verka fullt ut och få tillträde till hela Ukraina, inklusive separatistkontrollerade områden och Krim.

Inom ramen för den militärpolitiska dimensionen deltar Sverige

även med militära inspektörer i inspektioner inom ramen för Wien-dokumentet. Därtill har Sverige genomfört en rad inspektionsflygning över Ukraina och Ryssland inom ramen för Open Skies-avtalet.

Inom ramen för EU:s arbete sekonderar Sverige sex personer till EU:s civila rådgivningsinsats, EUAM. Sverige är också delaktiga i EU:s arbete med det stora biståndspaketet till Ukraina, sammanlagt 1,4 miljarder euro, som bland annat betalas ut inom ramen för EU:s grannskaps-instrument (European Neighbourhood Instrument - ENI).

Därtill har Sverige - utöver vårt årliga bilaterala stöd till Ukraina om

220 miljoner kronor - via OCHA, WFP och UNICEF gett närmare

100 miljoner kronor (ca 38 miljoner kronor 2014 och ca 61 miljoner kronor 2015) i humanitärt stöd för att underlätta den akuta humanitära situationen i östra Ukraina.

Som Margareta Cederfelt är medveten om kräver varje beslut om nya insatser i OSSE konsensus, och då måste Ryssland också godkänna. Regeringens grundinställning till deltagande i eventuella nya insatser är dock positiv.

Stockholm den 16 mars 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:923 av Margareta Cederfelt (M) (Besvarad 2016-03-04)

Fråga 2015/16:923 OSSE:s resurser

av Margareta Cederfelt (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den ryska aggressionen mot Ukraina fortsätter trots Minsköverenskommelserna 1 och 2. OSSE har från det att de ryska aggressionerna startade deltagit med närvaro av observatörer. Samtliga involverade är överens om att observatörerna har betydelse för att sänka våldet och övergreppen mot civila. Antalet observatörer är dock få till antalet och OSSE:s budget ansträngd.

EU:s höga representant för utrikes- och säkerhetspolitik Federica Mogherini har vid upprepade tillfällen uttalat att EU stöder OSSE:s arbete med den så kallade Minskgruppen, vilket också inkluderar OSSE:s observatörer. Minskgruppen stöder de tre överenskomna principerna – människors rätt till självbestämmande, icke-användande av hot eller våld samt territoriell integritet.

Natos general General Philip Breedlove har varnat Washington om tilltagande våld i Donbassregionen. Enligt general Breedlove genomförde Ryssland fler än 450 gränsattacker i Donbassregionen veckan före den 1 mars i år. Tillika har attackerna genomförts i områden som tidigare har betraktats som fredade och med vapen som enligt Minsköverenskommelsen är förbjudna.

Ukrainska myndigheter har rapporterat att tre ukrainska soldater dödades och två sårades den 1 mars när deras bil träffades av en rysk mina tillhörande de proryska separatisterna. Enligt de ukrainska myndigheterna skadades ytterligare tre ukrainska trupper i eldstrider i Luhansk och Donetskregionen. Detta är långt ifrån en uttömmande lista. Listan på ryssunderstödda övergrepp och brott mot Minsköverenskommelserna är avsevärt längre, och det förekommer dagliga rapporter om våld, hot och dödande.

Den ryska aggressionen mot Ukraina måste få ett slut. Uppenbarligen hjälper inte överenskommelser ensamma, utan dessa behöver förstärkas med andra insatser såsom exempelvis OSSE:s observatörer.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström om regeringen är beredd att inom OSSE-kretsen och inom EU ta initiativ till att ytterligare resurser ska avsättas i syfte att stärka OSSE:s observatörsinsats och därmed bidra till att den ryska aggressionen mot Ukraina förhoppningsvis avtar och Minsköverenskommelserna efterlevs.

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.