Till innehåll på sidan

Orättvisa villkor inom idrotten

Svar på skriftlig fråga 2016/17:291 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2016/07024/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:291 av Eva-Lena Jansson (S) Orättvisa villkor inom idrotten

Eva-Lena Jansson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förutsättningarna för kvinnors och mäns, flickors och pojkars idrottsutövande ska bli mer rättvisa och jämställda?

Frågan är i allra högsta grad relevant och jag vill därför tacka frågeställaren för detta bidrag till den pågående diskussionen om jämställdhet inom idrotten.

Den statliga idrottspolitiken, som till stor del bygger på statsbidraget till idrottsverksamhet, är som frågeställaren påpekar tydlig i frågan om jämställdhet inom idrottsrörelsen. Av förordningen om statsbidrag till idrottsverksamhet framgår tydligt att bidraget ska stödja verksamhet som syftar till att ge flickor och pojkar respektive kvinnor och män lika förutsättningar att delta i idrottsverksamhet. Det är Sveriges Riksidrottsförbund som prövar frågor om fördelningen av statsbidraget i enlighet med förordningens bestämmelser.

I 2017 års budgetproposition framhålls att regeringen i hela sin politik verkar för en jämn fördelning av makt och inflytande mellan könen och förväntar sig att idrottsrörelsen på olika nivåer ökar sina ansträngningar att nå en jämställd idrott – en idrott där personer i beslutande ställning på alla nivåer inom idrotten och aktiva ges samma möjlighet att förverkliga sitt intresse att delta, oberoende av kön.

Detta tydliga budskap från regeringens sida till Sveriges Riksidrottsförbund ska bl.a. ses mot bakgrund av att vi tyvärr kan konstatera att idrotten inte når sina egna jämställdhetsmål och att flickors deltagande i idrottsverksamhet minskat. Jag välkomnar därför Riksidrottsstyrelsens beslut från oktober 2016 att öka takten i det fortsatta arbetet för jämställdhet inom idrotten. Jag förväntar mig tydliga besked på Riksidrottsmötet i maj 2017. Det är synnerligen angeläget för såväl idrottsrörelsen som för samhället i stort. Inte minst eftersom idrotten tillhandahåller en naturlig arena för gemenskap och möjlighet för kvinnor och män att agera utan begränsande könsroller.

Regeringen avser vidare att i december ge Centrum för idrottsforskning i uppdrag att följa upp det idrottspolitiska målet om en jämställd idrott.

En relaterad fråga är vilken typ av motion och friskvård som ska anses utgöra skattefri personalvårdsförmån enligt skattelagstiftningen. Regelverket för detta kommer att vara föremål för beredning under mandatperioden. Det finns många aspekter, till exempel kring jämställdhet och jämlikhet, som behöver analyseras.

Stockholm den 16 november 2016

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:291 av Eva-Lena Jansson (S) (Besvarad 2016-11-08)

Fråga 2016/17:291 Orättvisa villkor inom idrotten

av Eva-Lena Jansson (S)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Kvinnor och män har i dag olika förutsättningar för att utöva idrott. Det handlar dels om hur statens ekonomiska stöd fördelas, dels om hur kommunalt stöd fördelas. Förutsättningarna påverkas också av möjligheten till sponsorsintäkter för enskilda idrottsutövare och lag. I en rapport från Idrottsekonomiskt centrum framgår det att kvinnor får ta del av drygt 20 procent av idrottens totala resurser.

Målen för den statliga idrottspolitiken är att statsbidraget ska ge möjligheter för flickor och pojkar, kvinnor och män att motionera och idrotta för att främja en god folkhälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse och att ge flickor och pojkar, kvinnor och män positiva upplevelser av idrott som underhållning.

Det framgår inte av målen för idrottspolitiken hur dessa mål ska ge rättvisa och jämställda möjligheter för kvinnor och män, flickor och pojkar i deras idrottsutövande.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förutsättningarna för kvinnors och mäns, flickors och pojkars idrottsutövande ska bli mer rättvisa och jämställda?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.