Till innehåll på sidan

Omlokalisering av myndigheter

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1176 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/

01617/SFÖ

Finansdepartementet

Civilministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1176 Omlokalisering av myndigheter av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) har frågat mig vilka positiva effekter jag menar att omlokaliseringen av Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll och Myndigheten för tillgängliga medier för med sig.

Regeringen menar allvar med att hela Sverige ska hålla ihop. Alla delar i vårt land har betydelse och regeringen är fast besluten i att våra gemensamma resurser ska komma alla till gagn, oavsett var man bor i Sverige. De positiva effekterna av statlig närvaro i hela landet handlar ytterst om legitimiteten och allmänhetens förtroende för den statliga förvaltningen som är av central betydelse för vår demokrati.

Det finns flera fördelar med att lokalisera hela Swedacs verksamhet till Borås. I regionen bildas nu ett kluster då hela Swedac och RISE (Research Institutes of Sweden, Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner), som har en stark närvaro i Borås och nu också huvudkontor i Göteborg, lokaliseras där.

Det går dock inte att komma ifrån att en omlokalisering kan innebära en belastning för den berörda myndigheten och dess personal under en övergångsperiod. Det har därför varit viktigt för regeringen att besluten om att lokalisera hela eller delar av myndigheter från Stockholm till andra delar av landet varit väl avvägda. Regeringen för en kontinuerlig dialog med dessa myndigheter om allt som rör omlokaliseringen för att den ska bli så smidig och effektiv som möjligt.




Att statliga myndigheter ska finnas i hela landet är ett viktigt politiskt mål med ett brett stöd i riksdagen. Att öka den statliga närvaron i hela landet förblir en prioriterad fråga för regeringen.

Stockholm den 25 april 2018



Ardalan Shekarabi

Skriftlig fråga 2017/18:1176 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2018-04-12)

Fråga 2017/18:1176 Omlokalisering av myndigheter

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen har sedan 2017 påbörjat en omlokalisering av myndigheter under parollen ”hela Sverige ska leva”. Dock har många av de planerade flyttarna inneburit kompetenstapp, då personal som arbetat på myndigheterna inte har velat flytta med till den nya orten. Detta har lett till att viktigt arbete fördröjts när myndigheter har tvingats nyrekrytera och bygga upp sin verksamhet på nytt. Nu är det dags igen: I januari gavs beskedet att Swedac (Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll) och MTM (Myndigheten för tillgängliga medier) ska omlokaliseras från Stockholm till Borås respektive Malmö.

I båda dessa fall saknas en genomarbetad konsekvensanalys av omlokaliseringarna. För att täcka upp sitt förväntade kompetensbortfall, när personal redan nu har börjat säga upp sig, har exempelvis Swedac begärt närmare 130 miljoner kronor i extra anslag av regeringen, och myndigheten varnar för ”förödande konsekvenser” på grund av omlokaliseringen. För Swedac kan flytten till Borås innebära dubbla lönekostnader under lång tid, höjda avgifter med 40 procent om regeringen inte skjuter till extra anslag och att Sverige redan nästa år kan bli utan nationellt ackrediteringsorgan, som svenska företag i hög grad är beroende av för sin export och handel.

Även flytten av MTM till Malmö har stött på problem. MTM:s uppdrag är bland annat att producera lättläst studiematerial för människor med synnedsättning och funktionshinder, men få av myndighetens medarbetare är villiga att flytta till Malmö, och kunskapen om produktionen av lättläst material riskerar att drabbas svårt vid en flytt. Det finns i dag få experter på så kallad taktil läsning, böcker som läses genom beröring, vilket får till följd att en omlokalisering får negativa konsekvenser för utvecklingen av bilderböcker. Regeringen har före beslutet att omlokalisera MTM inte heller genomfört en analys av flytten, vilket Riksrevisionen menar alltid ska göras.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka positiva effekter menar statsrådet att omlokaliseringen av Swedac och MTM för med sig?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.