Till innehåll på sidan

Ombyggnad av E22

Svar på skriftlig fråga 2023/24:393 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
LI2023/ 03807 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Infrastruktur- och bostadsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:393 av Laila Naraghi (S)
Ombyggnad av E22

Laila Naraghi har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder så att sträckan Nygård–Målbäcken faktiskt genomförs som planerat liksom övriga tre beslutade vägsträckor, och i så fall vilka åtgärder.

En väl fungerande infrastruktur är avgörande för att Sverige ska fungera. Villkoren för att kunna bo, leva och verka i hela landet behöver förbättras. En förutsättning för det är att förbättra transportinfrastrukturens tillstånd och funktion. Regeringen kommer därför att prioritera att fortsätta förbättra den befintliga infrastrukturen, reparera där det behövs och förvalta de gemensamma resurserna på bästa sätt.

Behoven inom transportinfrastrukturen är stora och det är nödvändigt att göra genomtänkta prioriteringar mellan olika åtgärder. Det är viktigt att det görs i en ordnad process med ett tillräckligt underlag. Regeringen har inlett arbetet med en ny nationell plan för planperioden 2026–2037 genom att i ett första steg ge Trafikverket i uppdrag att ta fram ett inriktningsunderlag. Detta uppdrag ska redovisas i januari nästa år och ligga till grund för en infrastrukturproposition med nya ekonomiska ramar och inriktning för en ny plan.

De åtgärder som ledamoten frågar om ingår inte som ett namngivet objekt i den nationella planen utan är så kallade trimningsåtgärder. Det är Trafikverket som ansvarar för prioritering och genomförande av dessa åtgärder.

Det ankommer inte på regeringen eller ett enskilt stadsråd att detaljstyra myndighetens arbete.

Stockholm den 20 december 2023

Andreas Carlson

Skriftlig fråga 2023/24:393 av Laila Naraghi (S) (Besvarad 2023-12-14)

Fråga 2023/24:393 Ombyggnad av E22

av Laila Naraghi (S)

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Arbetet med att bygga om delar av E22 i norra delen av Oskarshamns kommun till en mötesfri väg med mitträcke har inletts – men inte som det var utlovat.

Vi är många som länge har väntat på och kämpat för förbättringar av E22:an i denna del av Sverige.

Syftet med den planerade ombyggnationen är att öka trafiksäkerheten och framkomligheten. Mitträcken minskar risken för otäcka frontalkollisioner på E22, och genom att sätta upp viltstängsel längs sträckan minskas risken för viltolyckor. Trafikverket kommer också att sätta upp nya sidoräcken som ska fånga upp bilister som av någon anledning kör av vägen. Räckena gör att krocken blir mjukare. Trafikverket räknar med att åtgärden ska minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Det är sträckan mellan Målbäcken i Oskarshamns kommun och Gladhammar i Västerviks kommun som nu ska byggas om. Sträckan har delats in i tre etapper. Från början var dock en fjärde etapp inplanerad i projektet. Det är sträckan mellan Nygård och Målbäcken, det vill säga den del av E22 som passerar infarterna till Misterhult, som nu har plockats bort. Sträckan är olycksdrabbad.

Orsaken till att den inte byggs om är enligt Trafikverket att det inte finns pengar för den sträckan av E22.

Trafikverket har självt betonat att myndigheten inte tycker att detta är bra på något vis. Myndigheten har konstaterat att det är olyckligt och att det är en olycksdrabbad sträcka som är viktig att åtgärda. Man har meddelat att sträckan Nygård–Målbäcken har blivit så pass mycket dyrare, på grund av att projektet har dragit ut på tiden, att prislappen nu är över 100 miljoner kronor samt att förhoppningen är att försöka få med denna sträcka i den nya nationella transportplan som nu är på gång. Trafikverket har beskrivit sträckan som jätteviktig.

Trafikverkets beslut har väckt kraftiga reaktioner hos oss i Kalmar län. Boende, trafikanter och beslutsfattare har kritiserat Trafikverkets besked.

Vägen kom in i transportplanen redan 2014, och vi i Region Kalmar län har länge försökt att påverka Trafikverket så att vägen byggs om och förbättras. Beslutet finns alltså sedan tidigare, men det verkställs inte. Det är orimligt av flera skäl, varav ett naturligtvis är den demokratiska synvinkeln. Varför genomförs inte demokratiskt förankrade beslut som handlar om att förbättra infrastrukturen i Kalmar län? Pengarna det handlar om kommer från statsbudgeten och den del som infrastrukturministern själv ansvarar för, men det är tydligt att regeringen inte prioriterar Kalmar län och E22:an.

Med anledning av det ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder så att sträckan Nygård–Målbäcken faktiskt genomförs som planerat liksom övriga tre beslutade vägsträckor, och i så fall vilka åtgärder?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.