Till innehåll på sidan

Ökat regelkrångel för företagare

Svar på skriftlig fråga 2015/16:920 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

N2016/01958/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:920 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Ökat regelkrångel för företagare

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka konkreta åtgärder och reformer jag avser att ta initiativ till för att förbättra företagsklimatet och minska regelkrånglet i Sverige. Ann-Charlotte har även frågat hur jag ser på att fler företagare upplever det som mer krångligt att driva företag i Sverige.

Företagens upplevelser av att verka i Sverige är något regeringen följer noga. Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet är Sveriges största attitydundersökning ställd till företag och genomförs vart tredje år. Den visar att andelen företag som upplever lagar och regler som ett hinder för tillväxt var i stort sett oförändrat vid den senaste undersökningen 2014.

Regeringen arbetar aktivt med att skapa bra förutsättningar för att starta och driva företag där enkla och förutsägbara regler är en viktig del. Frågeställaren tar bl.a. upp att skatteregler upplevs som krångliga. Skatteverket arbetar löpande med att förenkla skatteadministrationen t.ex. genom att med digitaliseringens hjälp underlätta för företag. Vi ser en ökad användning av Skatteverkets elektroniska tjänster och att detta bidrar till att företag gör rätt från början med skatterna. Myndighetens egna attitydundersökningar visar att allt fler företag instämmer i att det är lätt att göra rätt för sig med skatterna.

Vi tittar även på hur vi ska kunna använda digitaliseringen som ett verktyg i kontakten mellan företag och myndigheter. I februari undertecknades en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting i syfte att göra det enklare för restaurangföretagare i Sverige. Arbetet kommer nu fortsätta med andra regeltunga branscher.

I budgetpropositionen för 2016 anges att förenklingsarbetet för perioden fram till 2018 inriktas mot områdena ”Bättre service” och ”Mer ändamålsenliga regler” och följs upp mot fyra mål. En årlig uppföljning mot målen lämnas i regeringens budgetproposition.

Vi vet sedan tidigare att småföretag kan uppleva det som ett stort ansvar att vara arbetsgivare. För att underlätta finns det därför sedan en tid tillbaka en guide på företagssajten verksamt.se där små- och medelstora företag får stöd kring bl.a. skatter och avgifter, uppsägningstid och att anställa.

Stockholm den 14 mars 2016

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2015/16:920 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Skickad 2016-03-04)

Fråga 2015/16:920 Ökat regelkrångel för företagare

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Fyra av fem jobb skapas i dag inom småföretag. För dessa aktörer innebär regelförenklingar och sänkta kostnader oerhört mycket för att verksamheten ska kunna gå runt och vara lönsam. Under åtta år genomförde Alliansen över 600 reformer som underlättar för svenskt företagande. Det handlar exempelvis om förkortade handläggningstider, avskaffad revisionsplikt för små företag, förbättrad service och tillgänglighet samt bättre överblick över regelområdet för enskilda företagare. Allt detta har bidragit till att de administrativa kostnaderna för svenska företag sjunkit med 7 miljarder kronor.

Det är därför nedslående att efter endast ett år med S-MP-regeringen visar Skops nya undersökning från december 2015 att 29 procent av tillfrågade företagare upplever att det har blivit krångligare snarare än enklare att driva företag i Sverige. Jämfört med 2014 års undersökning är det också betydligt fler företagare som anser att det blivit krångligare att följa de statliga reglerna, och andelen som anser att det har blivit lite eller mycket krångligare har i år nästan fördubblats från 15 till 29 procentenheter.

Regelkrångel, inte minst inom skatteområdet, är något som fortsätter att orsaka extra arbete för företagare. Vart tredje företag (34 procent) i Skops undersökning anser också att skatte- och momsreglerna är det största hindret.

S-MP-regeringen säger sig värna svenskt företagande och prioritera regelförenklingar, men verkligheten som enskilda företagare upplever visar tydligt att regeringen misslyckats i sitt uppdrag att underlätta och skapa fortsatt goda villkor för att driva företag i Sverige. ”Att göra det enklare för företag att utveckla och driva sin verksamhet kommer att vara fortsatt prioriterat av regeringen under mandatperioden”, kan vi läsa på regeringens hemsida, men vad innebär detta egentligen i praktiken? 

Utifrån detta vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka konkreta åtgärder och reformer avser ministern att ta initiativ till för att förbättra företagsklimatet och minska regelkrånglet i Sverige, och hur ser ministern på det faktum att allt fler företagare i Sverige upplever det som mer krångligt att driva företag i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.