Till innehåll på sidan

Ofrivilliga kusinäktenskap

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1517 besvarad av Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Händelser

Inlämnad
2007-08-03
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-16
Svar anmält
2007-08-16
Besvarad
2007-08-17

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 augusti

Svar på fråga

2006/07:1517 Ofrivilliga kusinäktenskap

Integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att belysa problemen i samband med ofrivilliga kusinäktenskap.

Som Carina Hägg nämner finns det inga hinder i svensk lag mot att kusiner gifter sig. Det kan dock finnas viss risk för genetiska defekter hos barnen vid kusinäktenskap. Detta problem är naturligtvis oberoende av var makarna har sitt ursprung.

I Sverige accepteras inte ofrivilliga äktenskap, det vill säga tvångsäktenskap. Normalt anses sådana äktenskap ogiltiga, oavsett om de har ingåtts i Sverige eller utomlands. År 2004 genomfördes en lagändring som förtydligar och förbättrar möjligheterna att vägra att erkänna utländska äktenskap som ingåtts under tvång. Samtidigt infördes ett krav på att hindersprövning för vigsel i Sverige alltid ska ske med tillämpning av svensk lag. Vidare pågår en utredning som bland annat ska analysera det straffrättsliga skyddet mot barn- och tvångsäktenskap (Ju 2006:01). Uppdraget ska redovisas senast den 30 april 2008.

I ett vidare sammanhang kan frågan om tvångsäktenskap förstås som en del av mäns våld mot kvinnor, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Regeringen ser arbetet mot mäns våld mot kvinnor som ett prioriterat område under mandatperioden och avser att under hösten lägga fram en handlingsplan på området.

Skriftlig fråga 2006/07:1517 av Hägg, Carina (s) (korrekturläst 2007-08-03)

den 3 augusti

Fråga

2006/07:1517 Ofrivilliga kusinäktenskap

av Carina Hägg (s)

till integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (fp)

I nuvarande äktenskapsbalk finns inga hinder för kusingifte. Detta är inte heller önskvärt trots en förmodad ökad risk för missbildade barn. Kusinäktenskap har en historisk bakgrund och förekommer i flera länder inklusive dagens Sverige, men ändå är kunskapen här liten. Olika kulturer kan kategorisera familjeband olika. Några exempel: Många skiljer på parallellkusiner och korskusiner. I en kultur kan en patrilinjär parallellkusin vara för nära släkt medan i en annan sonen bör gifta sig med pappans brorsdotter. När kusinäktenskap arrangeras med både kvinnans och mannens samtycke är det främst en familjeangelägenhet. Men när kusinäktenskap blir ett tvång vidgas det till en samhällsfråga. Det är därför angeläget att frågan om kusinäktenskap tas upp i den dialog som förs om unga flickors egna val, tvångsäktenskap, hedersmord, mansrollen och jämställdhet.

Jag vill fråga statsrådet Nyamko Sabuni vilka åtgärder hon tänker vidta för att belysa problemen i samband med ofrivilliga kusinäktenskap.

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.