Till innehåll på sidan

Nyckelbiotopsbegreppet

Svar på skriftlig fråga 2018/19:810 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2019/02224/SMF

Näringsdepartementet

Landsbygd

sminister

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:810 Elin Segerlind (V) Nyckelbiotopsbegreppet

Elin Segerlind har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att säkerställa att nyckelbiotopsbegreppet inte urholkas och att skogar med höga naturvärden inte avverkas.

Begreppet nyckelbiotop är inte reglerat i någon författning och utgör därmed heller ingen egen skyddsform. Registrerade nyckelbiotoper kan däremot utgöra ett kunskapsunderlag där markägare och andra verksamhetsutövare kan välja vilka områden som kan undantas endera som formellt områdesskydd eller som frivillig avsättning.

Regeringen uppdrog i maj 2018 åt Skogsstyrelsen att genomföra en landsomfattande nyckelbiotopsinventering. I uppdraget ingick att också utveckla metoden för nordvästra Sverige så att hänsyn tas till de lokala och regionala förutsättningarna i utpekandet. Regeringen betonade i uppdraget vikten av att avgränsning av nyckelbiotoper fortsättningsvis görs med transparens, objektivitet och förutsägbarhet vilket ökar acceptansen för metoden och begreppet.

Regeringens satsningar för att skydda värdefull natur har varit och fortsätter att vara av stor betydelse för den biologiska mångfalden vilket också bidrar till att nå etappmålet som bl.a. omfattar skydd av skogar med höga naturvärden. Arealen formellt skyddade skogar är ojämnt fördelad över landet. Nedanför gränsen för fjällnära skog är cirka fyra procent av all skogsmark formellt skyddad medan cirka 56 procent av all skogsmarken ovan den gränsen är skyddad. Lägg därtill skogsbrukets egna frivilliga avsättningar av produktiv skogsmark. Det här är lovvärt och något vi ska vara stolta över.

I den sakpolitiska överenskommelsen som regeringen ingått med Liberalerna och Centerpartiet, Januariavtalet, står bl.a. att naturvården fortsättningsvis ska stärkas på ett sätt som bygger på legitimitet hos de människor och verksamheter som berörs. I enlighet med avtalet kommer regeringen tillsätta utredningar om stärkt äganderätt, nya flexibla skydds- och ersättningsformer samt hur internationella åtaganden om biologisk mångfald ska kunna förenas med en växande cirkulär bioekonomi. Vidare står i avtalet att den utökade nyckelbiotopsinventeringen inte ska återupptas, vilket regeringen nyligen har beslutat om.

Stockholm den 8 juli 2019

Jennie Nilsson

Skriftlig fråga 2018/19:810 av Elin Segerlind (V) (Besvarad 2019-06-24)

Fråga 2018/19:810 Nyckelbiotopsbegreppet

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Skogsstyrelsen har nyligen beslutat att det framöver ska ställas högre krav än tidigare för vilka naturvärden som ska finnas för att ett skogsområde ska anses ha mycket stor betydelse för växter och djur i nordvästra Sverige. Det innebär att ytterligare ett kriterium måste vara uppfyllt för att ett område ska anses vara nyckelbiotop jämfört med tidigare. En nyckelbiotop är ett område som i och med sina höga naturvärden har en mycket stor betydelse för skogens växter och djur. Här kan det finnas hotade eller sällsynta arter som behöver området för sin överlevnad.

Syftet med Skogsstyrelsens nya bedömningssätt är att färre skogar med höga naturvärden ska klassas som nyckelbiotoper. Även om nyckelbiotoper med automatik inte innebär att skogen skyddas ökar denna förändring riskerna för avverkning av dessa, våra värdefullaste av skogar, i denna landsdel. Många skogar som bedömdes vara nyckelbiotoper fram till 2018 kommer inte längre att vara det, och beslutet försvårar våra möjligheter att nå våra miljömål och bromsa utarmningen av biologisk mångfald.

Vänsterpartiet har förståelse för att det finns en konflikt kring nyckelbiotopsbegreppet i regionen. Men det enda hållbara förhållningssättet måste vara att nyckelbiotopsbegreppet inte försvagas och att vi säkrar vår kunskap om var dessa kvarvarande skogar finns samt att ökade ekonomiska resurser tilldelas från statens sida för att kompensera och ersätta markägare.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa att nyckelbiotopsbegreppet inte urholkas och att skogar med höga naturvärden inte avverkas?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.