Till innehåll på sidan

Nordiskt turistsamarbete

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1561 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/04109/FF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1561 av Cassandra Sundin (SD) Nordiskt turistsamarbete

Cassandra Sundin har frågat utrikesministern om den svenska regeringen avser verka för att vidareutveckla och ytterligare lyfta upp det nordiska turistsamarbetet i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara den frågan.

I sin fråga hänvisar Cassandra Sundin till Nordiska rådets beslut att verka för att det nordiska turismsamarbetet ska prioriteras och att ökad turism är positiv för sysselsättningen, samt att gemensam nordisk marknads-föring blir lättare då länder runt om i världen ofta ser Norden som en enda destination.

Regeringen beslutade redan 2014 tillsammans med övriga nordiska länder att skapa en gemensam marknadsföringsstrategi för Norden. Strategin lanserades 2015 och utifrån denna genomförs löpande internationella marknadsföringsinsatser som stärker Norden som varumärke och region och som genererar positiva mervärden för den nordiska och svenska besöksnäringen. Exempelvis pågår under hela 2017 den nordiska kultur-festivalen Nordic Matters på Southbank Centre i London, vilket ger ovärderlig uppmärksamhet för det rika kulturlivet i hela Norden, samt främjar svensk och nordisk besöksnäring.

Besöksnäringen är en av Sveriges snabbast växande näringar och besöks-näringen skapar jobb i hela Sverige. År 2016 var 169 000 personer syssel-satta inom besöksnäringen, vilket är en ökning med knappt 7 procent jämfört med året innan. Vi ser att branschen har en fortsatt klar tillväxt-potential och att det finns nordiskt mervärde i ett fördjupat samarbete inom turism.

Därför enades de nordiska näringsministrarna den 16 maj 2017 om att ytterligare fördjupa samarbetet inom turism och beslutade att en gemen-sam plan för det Nordiska turismsamarbetet ska tas fram. Planen ska ge svar på hur turismsamarbetet i Norden bäst ska utformas i framtiden, vilka områden det lönar sig att samarbeta närmare på och på vilka om-råden det lönar sig att satsa nationellt. Arbetet med att ta fram planen har redan påbörjats och en arbetsgrupp med experter från alla nordiska länderna är under formering.

Besöksnäringen är en framtidsbransch. Regeringen har därför tillkallat en särskild utredare för att stärka besöksnäringen som export- och jobbmotor. Utredningen ska bland annat kartlägga vilka hinder och svårigheter som näringen möter och föreslå konkreta åtgärder som kan främja dess utveckling. Vidare ska utredaren lämna förslag på en sammanhållen politik som bidrar till att aktörerna gemensamt kan kraft-samla. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 december 2017.

Regeringen kommer att fortsätta att verka för att stärka den positiva utveckling som besöksnäringen har i form av ökad turistkonsumtion i Sverige, ökad omsättning, ökad sysselsättning och ökad export.

Stockholm den 20 juni 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:1561 av Cassandra Sundin (SD) (Besvarad 2017-06-08)

Fråga 2016/17:1561 Nordiskt turistsamarbete

av Cassandra Sundin (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Utskottet för tillväxt och utveckling i Nordiska rådet beslutade nyligen att verka för att det nordiska samarbetet inom turism bör prioriteras högt. Man hänvisar bland annat till att ökad turism är positiv för sysselsättningen och att marknadsföring blir lättare då länder runt om i världen ofta ser Norden som en enda destination.

Regeringarnas svar till Nordiska rådet har varit att man anser att frågan är viktig.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser den svenska regeringen att verka för att vidareutveckla och ytterligare lyfta upp det nordiska turistsamarbetet i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.