Till innehåll på sidan

Nordiska rådets temasession

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1365 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/05203 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1365 av Rasmus Ling (MP)
Nordiska rådets temasession

Rasmus Ling har frågat mig varför den svenska regeringen valde att inte närvara vid Nordiska rådets temasession i Malmö den 21-22 mars 2022.

Som Rasmus Ling konstaterar var representationen god vid Nordiska rådets temasession den 21-22 mars. Som brukligt vid temasessionerna representerade innevarande ordförandeskap Nordiska ministerrådet. Den norska samarbetsministern representerade således ministerrådet och de nordiska samarbetsministrarna. Givet den utmanande tid vi just nu befinner oss i var det denna gång dessvärre inte möjligt att prioritera deltagande vid temasessionen i Malmö för svenska regeringsrepresentanter.

Stockholm den 6 april 2022

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:1365 av Rasmus Ling (MP) (Besvarad 2022-03-28)

Fråga 2021/22:1365 Nordiska rådets temasession

av Rasmus Ling (MP)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Nordiska rådet är ett viktigt samarbetsorgan för Sverige. Våra fem nordiska länder och tre självstyrande områden har sedan 70 år tillbaka tät kontakt genom Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet. Till skillnad från EU bygger samarbetet på konsensus – alla måste vara överens för att något ska bli verklighet. Det ger en tröghet, men det gör också att besluten som väl tas är fast förankrade, och ingen körs över.

Mot bakgrund av de oroligheter vi har haft i vårt närområde de senaste åren så får det nordiska samarbetet än ökad relevans. Våra länder och självstyrande områden är på många sätt lika, även om vi också har gjort olika vägval i frågor som EU-medlemskap, Natomedlemskap och euron.

Just nu pågår Rysslands folkrättsvidriga anfallskrig mot Ukraina, vilket får direkta konsekvenser på flera olika sätt för Nordens länder. Kriget och dess konsekvenser upptog förstås mycket av diskussionerna på den temasession som Nordiska rådet hade i Malmö nyligen, den 21–22 mars, bland annat genom en aktualitetsdebatt om kriget och hur Norden kan främja en säkrare värld.

På temasessionen fanns många representerade, förutom delegaterna: en stor delegation från det baltiska rådet, Ukrainas ambassadör i Danmark, den finske utrikesministern Pekka Haavisto och den norska nordiska samarbetsministern. Den svenska regeringens deltagande lyste däremot med sin frånvaro.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Varför valde den svenska regeringen att inte närvara vid Nordiska rådets temasession i Malmö den 21–22 mars 2022?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.