Till innehåll på sidan

Nordisk samverkan inför nationella beslut

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1063 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/02174 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1063 av Ann-Sofie Alm (M)

Nordisk samverkan inför nationella beslut

Ann-Sofie Alm har frågat mig hur jag ska verka för en bättre samverkan inför nationella beslut som kan påverka mobiliteten över nordiska gränser i händelse av kris.

Mobilitet och integration i Norden är de bärande tankarna i det nordiska samarbetet, vilket är ursprunget till bland annat nordiska avtal om en passunion och en gemensam arbetsmarknad. Frågorna är minst lika aktuella idag, inte minst genom statsministrarnas vision att Norden ska bli världens mest hållbara och integrerade region 2030. Det råder inga tvivel om att mobiliteten och integrationen ställts inför utmaningar under pandemin.

Det finns ett gemensamt nordiskt åtagande att dra lärdom av pandemin, så att det nordiska samarbetet står bättre rustat inför nästa kris, inte minst för att minimera de negativa konsekvenserna i våra gränsregioner. En fungerande gränsöverskridande infrastruktur är en viktig del av detta. Som komplement till det arbete som pågår i exempelvis gränshinderrådet, finns det ett behov av en strukturerad dialog och bättre nordisk samverkan inför nationella beslut om åtgärder som kan begränsa mobiliteten i händelse av kris.

Det finns en samsyn bland de nordiska länderna att svaret på hur vi stärker vår krissamverkan inte främst ligger i att skapa nya strukturer, utan i att förbättra informationsflöden, pragmatisk dialog och utveckla nya arbetssätt inom befintliga strukturer. Vi samarbetsministrar behöver formalisera och utveckla den dialog som initierats under pandemin och skapa en gemensam syn kring vårt ansvar och vår roll och hur vi lyfter den nordiska dimensionen inom våra regeringar. Detta är frågor jag drivit under hela pandemin och jag kommer att fortsätta att verka för i samarbetsministerkretsen.

Stockholm den 23 februari 2022

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:1063 av Ann-Sofie Alm (M) (Besvarad 2022-02-10)

Fråga 2021/22:1063 Nordisk samverkan inför nationella beslut

av Ann-Sofie Alm (M)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Norden är en stark region därför att vi har en lång och gemensam historia av fred, vänskap och förståelse. Målet som länderna gemensamt beslutat är att vi ska vara den mest integrerade regionen i Europa.

Nordiska ministerrådet saknar en viktig del och det är ett nordiskt ministerråd för infrastruktur, där det av allt att döma verkar vara Sverige och den socialdemokratiske infrastrukturministern som säger nej.

De nordiska länderna behöver gemensamt arbeta för en infrastruktur som medger mobilitet över gränserna. Det handlar om en infrastruktur som inte enbart innefattar väg, räls, farleder och luftrum utan även att handelsvägar och sociala kontakter, liksom transporter av arbetskraft, tjänster, förnödenheter och gods kan hållas öppna och inte tvärt bryts vid en kommande kris. Människor har sina arbeten, familjer och vänner på båda sidor om gränserna i Norden. Det är därför inte bara av ekonomisk vikt utan även ur ett rent mänskligt perspektiv oerhört viktigt att den infrastruktur som i dag sammanbinder oss blir starkare och hållbar genom nästa kris. En gränslös region.

De olika regeringarnas olika bedömningar av coronapandemin har för många i en annars blomstrande region varit förödande, och mycket lidande hade kunnat undgås om de nordiska regeringarna haft en bättre samverkan och förståelse för varandras beslutsunderlag.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:

 

Hur ska statsrådet verka för en bättre samverkan inför nationella beslut som kan påverka mobiliteten över nordiska gränser i händelse av kris?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.