Till innehåll på sidan

Neutralitet och opartiskhet hos public service

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2370 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2020/21:2370 av Boriana Åberg (M)
Neutralitet och opartiskhet hos public service

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att medier, finansierade med skattemedel, ska hålla sig till de pressetiska riktlinjerna, fastställda av Myndigheten för press, radio och tv.

Det medieetiska systemet är ett självreglerande system som funnits sedan början av 1900-talet och som förvaltas av Medieetikens förvaltningsorgan. Bakom Medieetikens förvaltningsorgan står åtta organisationer och företag bl.a. TU – Medier i Sverige, Journalistförbundet, Publicistklubben, TV4, Sveriges Television AB (SVT) och Sveriges Radio AB (SR). Från att från början ha omfattat enbart tryckta medier har det medieetiska systemet utvidgats till att även omfatta vissa radio- och tv-sändningar och publiceringar på internet. Den som personligen uppfattar sig ha blivit kränkt och utpekad av något som publicerats eller sänts i de aktuella medierna kan anmäla det till Medieombudsmannen och få sin sak prövad. Staten, inklusive Myndigheten för press, radio och tv (MPRT), har ingen insyn i eller delaktighet i detta system.

Radio och tv-sändningar omfattas även av bestämmelser i radio och tv-lagen (2010:696) och särskilda tillståndsvillkor. För public service-företagen är villkoren relativt omfattande och beslutas av regeringen i enlighet med den inriktning som fastställs av riksdagen. Granskningsnämnden för radio och tv vid MPRT har i uppdrag att granska att sändningarna uppfyller villkoren. Alla som anser att innehållet i en sändning bryter mot villkoren kan anmäla det för prövning hos granskningsnämnden. Att det är ett självständigt beslutsorgan som ansvarar för granskningen är avgörande för public service oberoende. Som frågeställaren konstaterar har den aktuella publiceringen också anmälts till granskningsnämnden för prövning.

Stockholm den 7 april 2021

Amanda Lind

Skriftlig fråga 2020/21:2370 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2021-03-31)

Fråga 2020/21:2370 Neutralitet och opartiskhet hos public service

av Boriana Åberg (M)

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Den nyligen direktsända ”presskonferensen” från en våldtäktsanklagad namnkunnig jurists trädgård har med rätta orsakat mycket kritik mot SVT. Kritiken har bland annat handlat om att ha medverkat till förtal men också för att ha gjort sig till megafon för misogyni och marginaliserande av våldtäktsoffer.

På SVT:s hemsida står att läsa att ”om en klart utpekad part utsätts för stark kritik eller allvarliga anklagelser bör han eller hon som regel få möjlighet att försvara sig i samma program.” Det kravet har inte varit tillgodosett i den aktuella sändningen och sändningen har anmälts till granskningsnämnden. 

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att medier, finansierade med skattemedel, ska hålla sig till de pressetiska riktlinjerna, fastställda av Myndigheten för press, radio och tv?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.