Till innehåll på sidan

Nedläggning av Aktsams verksamhet i Hammarstrand

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1599 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

Händelser

Inlämnad
2007-08-31
Anmäld
2007-09-06
Besvarad
2007-09-14
Svar anmält
2007-09-18

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 september

Svar på fråga

2006/07:1599 Nedläggning av Aktsams verksamhet i Hammarstrand

Näringsminister Maud Olofsson

Gunnar Sandberg har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att Hammarstrand i Ragunda kommun inte ska avfolkas. Frågan är ställd mot bakgrund av att Trygg-Hansa beslutat flytta försäkringsbolaget Aktsams verksamhet från Hammarstrand.

Ragunda kommun har upplevt en positiv utveckling på flera områden under det senaste året, vilket är glädjande. Under perioden mars–juli i år minskade andelen arbetslösa i Jämtlands län mest i Ragunda kommun.

Jag är väl medveten om hur sårbar en mindre ort är när en stor arbetsgivare lägger ned verksamheten. Det är inte minst därför viktigt att utveckla ett dynamiskt och mångfasetterat näringsliv. Eftersom lokal och regional konkurrenskraft byggs underifrån är det nödvändigt att insatser som stöder och utvecklar näringslivet, samt skapar och säkerställer framtida och långsiktigt hållbara livskraftiga strukturer, görs av aktörer på lokal och regional nivå.

Regeringens uppgift är att skapa förutsättningar för stärkt utvecklingskraft i såväl små som medelstora städer och i storstadsområden som i gles- och landsbygd. Regeringens ambition och utgångspunkt i den regionala tillväxtpolitiken är att varje region ska ges ansvar och inflytande som innebär möjligheter att växa utifrån sina egna förutsättningar. I detta ligger möjligheterna att göra egna regionala prioriteringar.

I december 2006 beslutade regeringen om en nationell strategi för regional konkurrenskraft, entreprenörskap och sysselsättning 2007–2013. I strategin lyfter regeringen bland annat fram innovativa miljöer och entreprenörskap som prioriterade områden. Den nationella strategins och de regionala strukturfondsprogrammens fokus på ökat entreprenörskap, stärkt innovationsförmåga och konkurrenskraft innebär att företag i större utsträckning än i dag kan använda sig av strukturfondsprogrammens möjligheter.

De regionala strukturfondsprogrammen finansieras till hälften av EU med ca 8,4 miljarder kronor, med extra tilldelning till de fyra nordligaste länen. Till detta kommer minst lika mycket offentlig medfinansiering.

Regeringen arbetar för tillväxt och framtidstro i hela landet. Regeringens tydliga uppgifter är att skapa förutsättningar för tillväxt genom bland annat bra och modern infrastruktur, forskning och utveckling, bättre villkor för företagen, samt en god servicenivå i hela landet.

Inte minst för landsbygden och för norra Sverige är det väsentligt att politiken stimulerar och gynnar företagande. Regeringen har presenterat en rad olika reformer för att Sverige ska bli ett av världens bästa länder att starta och driva företag i. Ett viktigt steg i denna riktning är regeringens arbete med att stärka företagsklimatet och lätta regelbördan.

Regeringen har genomfört en rad angelägna åtgärder av betydelse för Ragunda kommun och Norrlands inland. Dit hör bland annat säkerställda fortsatta regionala företagsstöd (till exempel regionalt investeringsstöd, sysselsättningsbidrag och nedsatta socialavgifter i stödområde A) samt fortsatta driftsbidrag till icke statliga flygplatser och stöd till fortsatt bredbandsutbyggnad i små orter och på landsbygd – dessutom fortsatt nedsatta energiskatter i många kommuner. Vad beträffar transportbidrag så har regeringen anmält ett förslag till EG-kommissionen som innebär en höjning av anslaget och en långsiktig finansiell stabilitet. Ambitionen är att stödet även i fortsättningen på ett bra sätt ska kompensera företag för avståndsnackdelar samt att det ska komma fler småföretag till del.

Regeringen har också aviserat och genomför en rad konkreta åtgärder för att stimulera tillväxt i alla delar av landet och öka sysselsättningen. Bland annat slopas medfinansieringen av sjukpenningen samt införs ett så kallat jobbavdrag för näringsinkomster, nedsättning av arbetsgivaravgifter för personer mellan 19 och 24 år, nystartsjobb och nedsättning av socialavgifter i vissa anställningar i tjänstesektorn.

Vidare pågår översyn av insolvensrätten i syfte att åstadkomma en förbättring och återställa den försämring, även i detta avseende, som den förra regeringen genomförde. Försämringen har påverkat småföretagares kapitalförsörjning på ett negativt sätt med bland annat sämre möjligheter att få lån till skäliga villkor. Efterfrågan på hushållsnära tjänster stimuleras genom den skattereduktion på dessa tjänster som genomfördes vid halvårsskiftet. Regeringen kommer även att se över trygghetssystemen för företagare i syfte att underlätta övergången från att vara anställd till att ta steget till att bli egen företagare. Översynen syftar även till att minska skillnaden i trygghetshänseende mellan att vara anställd och företagare och den bristande proportionalitet mellan kostnader och förmåner som för närvarande föreligger för företagare.

Regeringens förslag i kommande budgetproposition om miljardinvesteringar för väg och järnväg, med tydliga satsningar på drift, skötsel och underhåll, ger också bättre förutsättningar för företagande och jobb i hela landet.

Regeringen vill också bättre utnyttja den utvecklingskraft och tillväxtpotential som finns i gles- och landsbygd och kommer därför att utarbeta en nationell strategi för landsbygdens utvecklingskraft.

Jag kan försäkra att jag och övriga regeringen på ett flertal sätt kommer att fortsätta vårt arbete för fler och växande företag, och därmed fler jobb och ökad utvecklingskraft i alla delar av Sverige.

Skriftlig fråga 2006/07:1599 av Sandberg, Gunnar (s) (korrekturläst 2007-08-31)

den 31 augusti

Fråga

2006/07:1599 Nedläggning av Aktsams verksamhet i Hammarstrand

av Gunnar Sandberg (s)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Trygg-Hansa har nyligen beslutat att flytta Aktsams verksamhet i Hammarstrand till Malmö, Växjö och Stockholm. Det är ett hårt slag för Ragunda kommun med sina knappt 6 000 invånare och sätter stopp för den positiva utvecklingen som kommunen haft under senaste året.

Det är 78 anställda som blir uppsagda och med familjer berörs 200–300 personer direkt av nedläggningen. Antalet uppsagda verkar litet, men det motsvarar närmare 10 procent av de privatdominerande tjänsterna i kommunen. Omsatt till förhållandena i Stockholms län handlar det om 54 000 tjänster.

Om de uppsagda flyttar från kommunen sjunker skatteunderlaget med 3–4 procent av kommunens budget, vilket motsvarar 25–30 tjänster. Antalet tomma bostäder skulle ytterligare öka och medelåldern på befolkningen kraftigt höjas. Underlaget för kommersiell service försämras, vilket i sin tur påverkar lönsamheten för företagarna i kommunen.

Det är angeläget att huvuddelen av de anställda kan bo kvar i kommunen och att den inledda positiva utvecklingen kan fortsätta. Till detta behöver kommunen hjälp också av staten.

Därför vill jag fråga näringsministern om hon avser att vidta åtgärder för att Hammarstrand i Ragunda kommun inte avfolkas.

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.