naturskolor

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1399 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2000-09-05
Anmäld
2000-09-19
Besvarad
2000-09-19

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 september

Svar på fråga 1999/2000:1399 om naturskolor

Statsrådet Ingegerd Wärnersson

Willy Söderdahl har frågat mig om jag är beredd att vidtaga några åtgärder för att medverka till att de positiva erfarenheterna från naturskolorna sprids inom skolan.

Regeringen har slagit fast att Sverige ska vara en ledande nation när det gäller utvecklingen till ett hållbart samhälle. Utbildning är en grundläggande förutsättning för att förverkliga en ekologiskt hållbar utveckling. Natur- och miljöundervisningen i skolan ska skapa intresse hos barn och ungdom för natur och miljö samt livsstilsfrågor i övrigt.

En lokalt förankrad verksamhet krävs om arbetet med att föra in den ekologiska dimensionen i samhällsbygget ska lyckas. Positiva upplevelser i naturen är grunden för att förklara och för att förstå miljöfrågorna. Många kommuner använder naturskolan för att sprida kunskap om natur och kretsloppstänkande.

Naturskolor är inte en reglerad verksamhet men finns i många kommuner. Det finns ett sjuttiotal naturskolor i landet, vars idé kan sammanfattas i att lära in ute. Naturskoleföreningen är ett nätverk för alla som arbetar med naturskolorna. Barn och elever kan komma på studiebesök hos naturskolan, som inte är ett hus utan ett arbetssätt. Naturskolan tillämpar ett undersökande arbetssätt och eleverna ges stor frihet i att själva ta initiativ och genomföra sina uppgifter. Naturskolorna ger aktiva elever och bedriver en uppskattad och viktig verksamhet, som kan utgöra ett stöd i skolornas arbete för en hållbar samhällsutveckling. Naturskolorna bedriver också kompetensutveckling av lärare.

Miljöarbetet i skolorna stimuleras också genom inrättandet av miljöskolor. Utmärkelsen miljöskola har till syfte att stimulera miljöundervisningen i skolor genom att skolorna arbetar utifrån vissa kriterier. De kriterier som utarbetats och som ska vara uppfyllda omfattar helheten i skolan, dvs. både undervisningen och skolan som arbetsplats. Många skolor har anmält intresse för att erhålla utmärkelsen miljöskola. Statens skolverk ger stöd till, följer upp och utvärderar skolornas arbete för att uppnå utmärkelsen. Det är också Skolverket som ger utmärkelsen.

Inrättandet av naturskolor bygger på lokala pedagogiska initiativ. Jag anser att den naturligaste spridningen av information är via de mötesplatser där deras företrädare möts. Information om naturskolorna ges genom en länk på Skolverkets hemsida under rubriken Miljö/Miljöskolor. Utöver information om miljöskolorna finns där information om Naturskoleföreningen, naturskolornas verksamhet samt adresser till samtliga naturskolor. Jag anser att information om naturskolorna och erfarenheterna av deras verksamhet har en god spridning och är därför inte beredd att vidta några åtgärder.

Skriftlig fråga 1999/2000:1399 av Söderdahl, Willy (v) (undefined 2000-09-05)

den 5 september

Fråga 1999/2000:1399

av Willy Söderdahl (v) till statsrådet Ingegerd Wärnersson om naturskolor

I Sverige finns det i dag ett sjuttiotal naturskolor. Deras syfte är att genom naturupplevelser bidra till att de elever som besöker skolorna får en ökad kunskap om naturen. Positiva upplevelser i naturen är grunden för att förklara ekologiska samband och för att förstå miljöfrågorna. De olika naturskolorna är organiserade på olika sätt men gemensamt för dem är en pedagogik där upplevelsen och det praktiska arbetet i naturen ligger till grund för lärandet. Erfarenhetsmässigt är detta sätt att lära mycket effektivt.

Naturskolorna har genom sin egen organisation årliga träffar för fortbildning och erfarenhetsutbyte. Jag menar att det också hade varit mycket värdefullt att dessa erfarenheter hade kommit också andra inom skolan till del.

Är skolministern beredd att vidtaga några åtgärder för att medverka till att de positiva erfarenheterna från naturskolorna sprids inom skolan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.