Munskydd

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1975 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX



Svar på frågorna 2019/20:1964 av Alexandra Anstrell (M)
Krav eller rekommendation på munskydd i Sverige och 2019/20:1975 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) Munskydd

Alexandra Anstrell har frågat mig om jag och regeringen överväger att införa krav eller rekommendation på munskydd/mask även i Sverige.

Därtill har Ann-Sofie Lifvenhage frågat mig om jag avser att införa rekommendation om munskydd i Sverige, vid större sammankomster, såsom kollektivtrafik, för att minimera risken för ökad smittspridning av covid-19.

Folkhälsomyndigheten har enligt sin instruktion i uppgift att verka för att det ska finnas ett effektivt smittskydd i Sverige. Myndigheten vidtar åtgärder mot olika typer av hälsohot. Myndighetens råd och rekommendationer utgår från aktuellt kunskapsläge.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer för att minska smittspridningen i samhället av covid-19. Framför allt är det viktigt att stanna hemma när du känner dig sjuk, hålla avstånd samt att tvätta händerna ofta. Folkhälsomyndigheten har även utfärdat allmänna råd för att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel.

Vad gäller allmän användning av munskydd i publika miljöer gör Folkhälsomyndigheten bedömningen att det vetenskapliga stödet för effekten en sådan användning i dag är svagt. Munskydd måste alltid ses som ett komplement till övriga mer centrala riskreducerande insatser. Folkhälsomyndigheten bedömer dock att munskydd i vissa lägen vid ett försämrat epidemiologiskt läge kan bidra till att minska risken för smittspridning. Det kan finnas miljöer där det är svårt att undvika nära kontakt med andra människor under längre tid och i dessa miljöer kan munskydd vara ett komplement till andra insatser under en begränsad tidsperiod. Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten som komplement användning av munskydd i flera situationer inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

Stockholm den 2 september 2020

Lena Hallengren

Skriftlig fråga 2019/20:1975 av Ann-Sofie Lifvenhage (M) (Besvarad 2020-08-19)

Fråga 2019/20:1975 Munskydd

av Ann-Sofie Lifvenhage (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Våra nordiska grannländer har under de senaste veckorna infört rekommendationer att bära munskydd på allmänna platser och vid större samlingar där man har svårt att hålla avstånd till varandra.

Under sommaren har vi sett en ökad spridning i Sverige vid olika platser, såsom Visby innerstad under Stockholmsveckan, när semesterfirare samlats på västkusten, vid festligheter, student, bröllop mm, där människor som vanligtvis inte träffar varandra mötts på en begränsad yta och inte hållit avstånd. 

Veckan när detta skrivs startar många skolor, semestern är slut och många tar sig därmed till arbete eller skola efter en längre tids bortavaro. Härmed ökar trycket på kollektivtrafiken, människor möts åter på mindre yta och risken att smitta sprids ökar.

Utöver våra nordiska grannländer har många av världens länder sedan en tid tillbaka gått ut med krav eller rekommendationer för sina medborgare att använda munskydd vid just större sammankomster.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren med anledning av detta är:

 

Avser ministern att införa rekommendation om munskydd i Sverige, vid större sammankomster, såsom kollektivtrafik, för att minimera risken för ökad smittspridning av covid-19?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.