Till innehåll på sidan

MR-aktivisters situation i Iran

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1439 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1439 av Amineh Kakabaveh (V) MR-aktivisters situation i Iran

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser göra för att förmå den iranska regimen att frige Narges Mohammadi samt respektera landets människorättsaktivister och deras rätt att verka för mänskliga och demokratiska rättigheter.

Jag delar Amineh Kakabavehs oro över situationen för Narges Mohammadi, som 2011 tilldelades Per Anger-priset för sitt beundransvärda arbete för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet. I samband med att Mohammadi fängslades 2015 uppmanade jag Iran att frige henne. Efter att Mohammadi i maj i år på nytt dömts uttryckte också EU oro över domen och Mohammadis hälsotillstånd. Regeringen fortsätter att följa Mohammadis situation, och tar upp frågan med de iranska myndigheterna.

Vi tar upp övergrepp mot mänskliga rättigheter, inklusive begränsningar av yttrandefriheten och arresteringar av aktivister, journalister och oppositionella, i våra politiska samtal med Iran. Flera företrädare för regeringen, däribland jag själv, tog upp dessa frågor med Irans utrikesminister Javad Zarif under dennes besök i Stockholm den 1 juni.

Stockholm den 15 augusti 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1439 av Amineh Kakabaveh (V) (Besvarad 2016-07-06)

Fråga 2015/16:1439 MR-aktivisters situation i Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I maj i år arresterades den iranska människorättsaktivisten Narges Mohammadi, trots sviktande hälsa, för att avtjäna återstoden av ett sexårigt fängelsestraff hon dömdes till 2011. Hennes hälsoproblem uppstod då hon 2010 arresterades och hölls i isoleringscell så länge att hon drabbades av epilepsi. I samband med den nya arresteringen dömdes hon till ytterligare 16 års fängelse för att hon ”hotat den nationella säkerheten”. Särskilt komprometterande var bland annat att hon haft kontakt med en annan människorättsaktivist i exil, fredspristagaren Shirin Ebadi.

Mohammadi har för övrigt fått staden Paris pris för fredlig (sic!) aktivism. Hon avtjänar nu sitt straff i en sektion med 25 kvinnliga politiska fångar i det ökända Evinfängelset. Förhållandena där är bortom beskrivning, berättar hon i ett brev till Internationella PEN-klubben. FN:s högkommissarie Ravina Shamdasani har krävt att Mohammadi ska ges den medicinska vård som krävs och att hon omedelbart ska försättas på fri fot.

Det vore följaktligen klädsamt om den svenska regeringen i sina förbindelser med den iranska regimen, vilka förhoppningsvis inte bara begränsar sig till goda ekonomiska uppgörelser, med fallet Mohammadi som utgångspunkt kunde uttala sin avsky över hur den iranska regimen behandlar landets människorättsaktivister.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser ministern att göra för att förmå den iranska regimen att frige Mohammadi samt respektera landets människorättsaktivister och deras rätt att verka för mänskliga och demokratiska rättigheter?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.