Till innehåll på sidan

Mottagaren av Nobels fredspris Narges Mohammadi

Svar på skriftlig fråga 2023/24:209 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2023/ 15516 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:209 av Kadir Kasirga (S)
Mottagaren av Nobels fredspris Narges Mohammadi

Kadir Kasirga har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen kommer vidta för att få mottagaren av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, och andra politiska fångar i Iran fria.

Låt mig inledningsvis understryka att jag delar frågeställarens oro över behandlingen av fredspristagaren Narges Mohammadi och av andra godtyckligt frihetsberövade i Iran. Dessa bör friges. Att neka en frihetsberövad person livsnödvändig sjukvård är, oavsett skäl, en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna.

Som jag tidigare har understrukit i flera interpellationsdebatter och i svar på flera riksdagsfrågor är situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Iran fortsatt mycket allvarlig, inte minst för kvinnor och flickor.

Sverige har varit ett av de drivande länderna i att hålla Iran på den internationella agendan. Iran har återkommande diskuterats vid EU:s utrikesministermöten under det senaste året. Sverige var också bland de länder som stod bakom begäran att sammankalla en specialsession om Iran i FN:s råd för mänskliga rättigheter i november förra året. Vid sessionen beslutades om att inrätta en oberoende mekanism – Fact Finding Mission – för att granska situationen i Iran. Detta är ett viktigt steg för att främja ansvarsutkrävande för det våld och de övergrepp som vi ser.

Nya sanktionspaket under EU:s sanktionsregim mot kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran har också antagits kontinuerligt under det senaste året. I samband med antagandet av det tionde och senaste sanktionspaketet i september upprepades EU:s uppmaning till Iran att omedelbart upphöra med godtyckliga frihetsberövanden och att frige dessa fångar.

Regeringen fortsätter att följa utvecklingen i Iran nära. Tillsammans med övriga EU och internationella partners fortsätter vi att stödja det iranska folkets legitima krav på respekt för mänskliga rättigheter.

Stockholm den 15 november 2023

Tobias Billström

Skriftlig fråga 2023/24:209 av Kadir Kasirga (S) (Besvarad 2023-11-06)

Fråga 2023/24:209 Mottagaren av Nobels fredspris Narges Mohammadi

av Kadir Kasirga (S)

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Det rapporteras att mottagaren för Nobels fredspris för år 2023, den kvinnliga iranska MR-aktivisten Narges Mohammadi som är frihetsberövad i Iran, förvägras  transport till sjukhus eftersom hon vägrar att följa hijabreglerna. I ett uttalande som publicerats på Instagram meddelade hennes familj följande: ”Narges Mohammadi har för andra gången vägrats att föras till sjukhuset för att hon vägrar bära hijab.”

Efter att ett medicinskt team åkt till kvinnoavdelningen i Evinfängelset för att undersöka Narges Mohammadi och utföra en EKG-undersökning vägrade fängelseledningen till och med att överföra Narges till sjukstugan utan huvudduk, uppgav anhöriga till Narges Mohammadi.

Familjen noterade att 51-åriga Narges Mohammadis hjärt- och lungproblem kräver akut sjukvård och att ”Narges är redo att riskera sitt liv genom att inte bära en ’tvungen huvudduk’ ens för medicinsk behandling”.

Narges Mohammadi, som tidigare har arresterats 13 gånger, har dömts till totalt 31 års fängelse och 154 piskrapp fem gånger. Narges Mohammadi har varit frihetsberövad sedan 2021 och sitter i det beryktade Evinfängelset. Narges blev en av de framstående kvinnorna för det feministiska upproret som går under parollen ”Jin, jiyan, azadi” i Iran och östra Kurdistan.

Nobelkommittén tilldelade Narges det prestigefyllda fredspriset den 6 oktober och lovordade hennes kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och hennes ansträngningar att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla.

Den iranska kvinnorättsaktivisten Narges Mohammadi skickade ett meddelande från sin cell i Evinfängelset i Teheran där hon skrev att ”segern är inte lätt, men den är säker”. För att kvinnorna och folken i Iran ska segra mot den förtryckande mullaregimen behöver de stöd från omvärlden.

Sverige har genom historien varit en röst för de förföljda runt om i världen, men dessvärre har den rösten blivit tystare mot orättvisor sedan den högerkonservativa regeringens tillträde. Folken i Iran behöver Sveriges stöd och röst, och därför undrar jag om utrikesminister Tobias Billström är beredd att bli megafon för de modiga kvinnorna i Iran för att göra deras röst hörd. Är utrikesminister Tobias Billström redo att ta det ansvaret?

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Tobias Billström följande:

 

Vilka åtgärder kommer ministern och regeringen att vidta för att få mottagaren av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, och andra politiska fångar i Iran fria?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.