Till innehåll på sidan

MOOC-kurser

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1102 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


U2018/01590/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1102 av Betty Malmberg (M)
MOOC-kurser

Betty Malmberg har frågat mig när jag kommer presentera mitt förslag om att införa öppen nätbaserad utbildning (MOOC) i svensk högskola.

Jag delar Betty Malmbergs syn på att digitalisering är viktigt i arbetet med att främja livslångt lärande.

Den tekniska utvecklingen med digitalisering och automatisering väntas medföra ett ökat behov av omställning och karriärbyte under hela livscykeln. En snabbt föränderlig arbetsmarknad med nya krav på omställning kräver en öppen och flexibel högskola. MOOC-kurser bidrar till att tillgängliggöra högre utbildning i hela landet, under hela livet.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har redovisat ett regeringsuppdrag (U2015/01879/UH) om möjligheter och eventuella hinder med ett införande av en öppen nätbaserad utbildning i svensk högskola. Det är viktigt att poängtera att öppna nätbaserade kurser redan ges vid svenska universitet och högskolor och dess form och omfattning redovisas i UKÄ:s rapport (2016:1). Det finns dock ett behov av att förtydliga regelverket kring MOOC-kurser. Frågan bereds för närvarande i Regeringskansliet och jag avser att återkomma till regeringen i frågan.

Att tillgängliggöra högre utbildning är en prioriterad fråga för regeringen. Det ska vara möjligt att kunna studera vidare, att byta karriär och att kunna bilda sig under hela livet och i hela landet.

Stockholm den 10 april 2018

Helene Hellmark Knutsson

Skriftlig fråga 2017/18:1102 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2018-03-27)

Fråga 2017/18:1102 MOOC-kurser

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

”Digitaliseringen är den enskilt största förändringsfaktorn i vår tid och påverkar alla delar av samhället. Den ställer krav, men skapar också stora möjligheter, särskilt för utbildning. Dessa möjligheter ska vi använda oss av för att föra Sverige framåt. Det är därför viktigt att det finns goda möjligheter att läsa fristående kurser, i olika studietakt och på distans via nätet för att öka utbildningens tillgänglighet och relevans.” Detta är ett citat hämtat från statsrådet Hellmark Knutssons svar på en fråga som jag ställde i mars 2017. Jag delar statsrådets syn på digitaliseringen, men jag menar att digitalisering också är ett viktigt medel för att arbetet med livslångt lärande ska bli framgångsrikt och att det då förutsätts att det också kommer i drift.

Alliansregeringen tillsatte därför redan i april 2014 en utredning om eventuella hinder och möjligheter med att införa öppen nätbaserad utbildning (MOOC) i svensk högskola. I sitt svar, daterat den 7 mars 2017, hänvisar statsrådet till att förslaget bereds.

Med hänvisning till ovan vill jag därför fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

När kommer statsrådet att presentera sitt förslag om att införa öppen nätbaserad utbildning (MOOC) i svensk högskola?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.