Till innehåll på sidan

Miljökontroll i samband med fordonsbesiktning

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1189 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2018/

02924 /MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1189 av Anders Åkesson (C) Miljökontroll i samband med fordonsbesiktning

Anders Åkesson har frågat miljöministern om hur hon inom sitt ansvarsområde säkerställer att de ändrade reglerna om miljökontroll av fordon inte motverkar att Sveriges miljö- och klimatambitioner uppnås.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågan.

För att klara såväl miljökvalitetsmålet Frisk luft som Nollvisionen för trafiksäkerhet är det viktigt att det finns väl fungerande fordonsbesiktning i Sverige. Regeringen har därför valt att behålla den årliga kontrollbesiktningen för bilar äldre än fem år. Detta trots att EU:s regler medger en utglesning av besiktningsintervallen.

Det förslag som Anders Åkesson hänvisar till är Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2018:46) om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:54) om kontrollbesiktning.

Ändringen avseende diagnoskontroll av koder som Anders Åkesson hänvisar till trädde i kraft den 26 maj 2017 och ska börja tillämpas första gången för besiktningar och flygande inspektioner som genomförs från den 20 maj 2018. Ändringen innebär tillägg av mätning i avgasrör, för att veta om fordonet har eller har haft för höga utsläpp och utgör enligt Transportstyrelsen en förbättring genom ett större fokus på det verkliga problemet, för höga utsläpp.

Vidare innebär ändringarna inte att alla fordon äldre än 20 år undantas från miljökontroll. Fordon med dieselmotor som är äldre än 20 år ska undantas från opacitetsmätning, vilket baseras på en studie av antalet underkända fordon och på grund av risken för motorskador. Även tidigare har fordon undantagits från opacitetsmätning av olika skäl, bland annat årsmodell. Undantagna fordon ska istället bedömas genom en alternativ metod. 

Miljö- och klimatarbetet är en av regeringens tre största prioriteringar, och för att nå framgång där behöver den befintliga fordonsparken hålla en hög standard. Där är besiktningen en viktig komponent. Regeringen har delegerat till Transportstyrelsen att meddela föreskrifter på området. Ett prioriterat arbete på myndigheten är påverkan på internationell reglering för att sätta nya fordon på marknaden, vilket är en mycket viktig del i arbetet med att nå de svenska miljö-och klimatambitionerna.

Stockholm den 16 maj 2018

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2017/18:1189 av Anders Åkesson (C) (Besvarad 2018-04-16)

Fråga 2017/18:1189 Miljökontroll i samband med fordonsbesiktning

av Anders Åkesson (C)

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Nyligen presenterade Transportstyrelsen ett remissförslag med förslag till nya regler för den miljökontroll som görs i samband med fordonsbesiktning. Förändringen föreslås träda i kraft den 20 maj 2018, men förslaget har mött omfattande kritik från flertalet miljöorganisationer eftersom det innebär bland annat höjda gränsvärden för utsläpp, en mindre träffsäker diagnoskontroll och att det påverkar så mycket som 4,7 miljoner fordon. Förslaget innebär också att fordon äldre än 20 år ska undantas från miljökontroll, trots att det är just dessa, räknat som utsläpp per fordon, som släpper ut mest.

Kritikerna menar att effekterna av förslaget kommer leda till en kraftigt försämrad miljökontroll och att fordon som tidigare underkänts på grund av miljörelaterade fel nu i stället ska godkännas trots att de släpper ut mer miljöskadliga ämnen än vad fordonstillverkarna själva angett som acceptabelt vid typgodkännandet.

Förslaget går på tvärs mot Sveriges beslutade miljö- och klimatambitioner, och många ifrågasätter samhällsnyttan av förändringen, däribland Naturvårdsverket.

Trots omfattande kritik, bland annat i medierna, har Transportstyrelsen inte begärt in remissynpunkter från flertalet relevanta miljöorganisationer. Det finns med detta en oro för att dessa synpunkter inte kommer att beaktas av myndigheten och regeringen, inte minst eftersom remisstiden har varit mycket kort och förändringen träder i kraft redan den 20 maj.

Jag vill därför fråga miljöminister Karolina Skog;

 

Hur säkerställer ministern inom sitt ansvarsområde att de ändrade reglerna om miljökontroll av fordon inte motverkar att Sveriges miljö- och klimatambitioner uppnås?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.