Till innehåll på sidan

Medieutbildningar i Belarus

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3054 besvarad av Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2021/ 08174/ 08176/ 08351 Utrikesdepartementet Statsrådet Olsson Fridh Till riksdagen

Svar på frågorna 2020/21:3054 av Hans Wallmark (M) Medieutbildningar i Belarus, fråga 2020/21:3055 av Hans Wallmark (M) Stöd till det belarusiska civilsamhället samt fråga 2020/21:3101 av Markus Wiechel (SD) Stöd till folket i Belarus

Hans Wallmark har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att medverka till långsiktig finansiering av medieutbildningar och stödprogram som Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) erbjuder med särskilt fokus på verksamma i Belarus, samt om jag har för avsikt att agera för att Sverige ännu tydligare ska stödja krafter från Belarus som tvingas arbeta från andra länder. Markus Wiechel har frågat mig hur svenska biståndsmedel bidragit till att den demokratiska oppositionen i Belarus får stöd för sin verksamhet och hur jag säkerställer att de satsade skattekronorna används effektivt och gör maximal skillnad.

Som Hans Wallmark påpekade har jag i ett tidigare svar på hans fråga 2020/21:2577 framhållit att Sverige sedan många år har stöttat strävan efter en demokratisk utveckling i Belarus, samt att det svenska stödet till det belarusiska civilsamhället har intensifierats sedan hösten 2020. UD/Sida följer upp alla insatser i syfte att säkerställa att de är verksamma i förhållande till vår övergripande målsättning om en demokratisk, hållbar och inkluderande utveckling.

UD har också återkommande dialog med lokala människorätts- och civilsamhällsorganisationer och inhämtar deras syn på Sveriges arbete i Belarus. Vi bibehåller kontakterna med företrädare för oppositionen och stödjer deras legitima krav att mänskliga rättigheter måste respekteras och att folket har rätt att välja sina ledare i demokratiska val. Utrikesminister Ann Linde har välkomnat flera företrädare för oppositionen i Stockholm, bland andra Svetlana Tichanovskaja, Olga Kovalkova, Ales Bjaljatski, Veranika Tsepkalo och Valery Tsepkalo. Baserat på alla dessa kontakter ser vi ständigt över hur vi bäst kan stödja det belarusiska civilsamhället och den demokratiska utvecklingen i Belarus, både vad gäller aktörer som verkar i Belarus som utanför landet.

Stockholm den 9 juni 2021

Per Olsson Fridh

Skriftlig fråga 2020/21:3054 av Hans Wallmark (M) (Besvarad 2021-06-01)

Fråga 2020/21:3054 Medieutbildningar i Belarus

av Hans Wallmark (M)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) utgör ett viktigt kunskapscenter för dagens Centraleuropa, med stark koppling till Östersjöregionen. Inte minst med hjälp av de medieutbildningar och särskilda kurser i undersökande och grävande journalistik som erbjudits. Reportrar aktiva i de baltiska länderna, men även Belarus, Ukraina, Ryssland och Moldavien, har getts goda möjligheter till vidareutbildning.

Under de senaste åren har ett antal studenter erbjudits stipendier för att klara av de avgifter som måste tas ut. Dessa har finansierats via SSE Rigas egen budget. De ekonomiska förutsättningarna för detta är på upphällning och inte hållbart i längden.

Flera av de utbildade från Belarus är aktiva i frihetskampen. Alumner har samarbetat med belarusiska journalister som deltagit i program organiserade av mediacentret. Studenter vid olika universitet i Belarus har vidare ställt frågor om det är möjligt att flytta över sina studier till Riga.

I samarbete med Pressklubben i Minsk har program i undersökande journalistik erbjudits, såsom: Future Media Management sedan 2019. En tre veckors ”cross-border” utbildning i undersökande journalistik. Med vanligtvis tre, fyra personer från Belarus.

Till kretsen av journalister med koppling till SSE Riga kan räknas kända namn som fängslats som Alla Sharko och Katerina Andreeva. Stödprogram har erbjudits journalister som skadats under protesterna. SSE Riga räknar med att runt 150 reportrar har fått hjälp. Det planeras nu för en ”media hub” i exil för journalister från Belarus.

SSE Riga hade inte varit möjligt och blivit en sådan framgång utan initialt svenskt stöd. Det är nu mycket begränsat. Svenska institutet kan inte axla någon form av långsiktig ekonomisk lösning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att medverka till långsiktig finansiering av medieutbildningar och stödprogram som Stockholm School of Economics i Riga (SSE Riga) erbjuder med särskilt fokus på verksamma i Belarus?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.