Till innehåll på sidan

Markering mot Zimbabwe

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1456 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1456 av Birgitta Ohlsson (L) Markering mot Zimbabwe

Birgitta Ohlsson har frågat mig på vilket sätt jag kommer att markera mot Zimbabwe och kräva att pastor Mawarire släpps fri.

Sverige har en lång och nära relation till Zimbabwes folk och det är välkommet att Birgitta Ohlsson och andra riksdagsledamöter engagerar sig för Zimbabwe. Regeringen följer noga utvecklingen i landet, inte minst myndigheternas svar på sociala protestyttringar.

Tillsammans med övriga EU-länder stod Sverige den 12 juli bakom ett EU-uttalande i Harare som uttryckte oro över rapporterna om MR-kränkningar och våld i anslutning till protestaktionerna. EU-uttalandet underströk statens ansvar för att tillgodose rätten till fredliga demonstrationer, att gripna personer skulle behandlas i enlighet med landets konstitution samt att de ansvariga för våldshandlingar skulle lagföras.

I den bilaterala dialogen med Zimbabwes regeringsföreträdare, opposition och civilsamhälle är Sverige sedan länge mycket tydligt vad gäller rättsstatens betydelse och den zimbabwiska statens ansvar för att skydda sina medborgares rättigheter.

Det kan noteras att en domstol i Harare den 13 juli underkände åtals-rubriceringen mot pastor Mawarire som därmed frigavs.

Stockholm den 15 augusti 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1456 av Birgitta Ohlsson (L) (Besvarad 2016-07-13)

Fråga 2015/16:1456 Markering mot Zimbabwe

av Birgitta Ohlsson (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det har i Zimbabwe nyligen genomförts ett antal protester, i den största missnöjesyttringen mot president Mugabes politik på mer än ett decennium. I samband med detta arresterades pastor Evan Mawarire (12/7) efter att han lagt upp meddelanden på sociala medier och där uppmanat människor att protestera mot polisbrutalitet och regeringens ekonomiska politik. Regeringen har hotat med att slå ned hårt mot dem som fortsatt protesterar.

I Zimbabwe har ofta kyrkor tillsammans med fackföreningar och civilsamhället varit kärnan i att driva på för demokrati. Diktatorn Mugabe har under 36 år styrt landet med järnhand, under civilbefolkningens stora lidande. Ekonomin går dåligt och korruptionen är utbredd.

Demokratisering kan aldrig ske utan demokrater på plats. Att stödja demokratiaktivister i länder där människor lider är därför en av de viktigaste uppgifterna för svensk utrikespolitik. Sverige bör efter 250 års yttrandefrihet ha särskilt hög svansföring i fall som Mawarires.

Kabinettsekreterare Annika Söder var nyligen i Zimbabwe. Besöket presenterades av regimkontrollerad press som ett försök att från svensk sida närma sig landet.

 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

​På vilket sätt kommer utrikesministern att markera mot Zimbabwe och kräva att pastor Mawarire släpps fri?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.