Till innehåll på sidan

Mål för arbetet i FN:s säkerhetsråd

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1459 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1459 av Karin Enström (M) Mål för arbetet i FN:s säkerhetsråd

Karin Enström har frågat mig vad Sverige konkret avser att åstadkomma i FN:s säkerhetsråd 2017-18.

Att Sverige valdes in i FN:s säkerhetsråd är en stor seger för svensk utrikespolitik och multilaterala engagemang samt ett tecken på att FN:s medlemmar ser Sverige som en pålitlig och lyhörd samarbetspartner för att främja internationell fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Säkerhetsrådets huvuduppgift är att upprätthålla internationell fred och säkerhet. Säkerhetsrådets dagordning behandlar ett stort antal konflikter i olika delar av världen. Sverige kommer föra en engagerad politik i dessa frågor, och har beredskap att agera i nya frågor som kan komma att behandlas i rådet. Vårt arbete ska utgå från en bred syn på säkerhet som knyter an till bl.a. utvecklingsutmaningar och klimathot. Sverige kommer bland annat att verka för att stärka kvinnors aktiva deltagande i fredsprocesser, vilket visat sig bidra till mer varaktiga fredsuppgörelser. Vidare kommer Sverige att verka för att FN bättre ska kunna förebygga och hindra återfall i konflikter, samt att säkerhetsrådet utvecklar samarbetet med FN:s fredsbyggandekommission. Under tiden i FN:s säkerhetsråd kommer Sverige att fortsätta att stå upp för folkrätt, demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer, jämställdhet, hållbar utveckling och frågor med nära koppling till de klimathot världen står inför.

Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling är en viktig utgångspunkt i arbetet med globala utmaningar.

Sverige kommer vidare att arbeta för ökad transparens, representativitet och effektivitet i säkerhetsrådet, liksom vi gör i FN-systemet i stort och andra multilaterala organisationer.

Vi har ett starkt engagemang för både FN och EU, som är ömsesidigt förstärkande. Sverige ska fortsätta att bidra till både FN:s och EU:s arbete för fred, säkerhet och hållbar utveckling samt verka för att stärka samarbetet mellan organisationerna.

I januari 2017 tar Sverige plats vid säkerhetsrådet, samtidigt som FN:s nästa generalsekreterare tillträder. Det är ett viktigt tillfälle att fortsätta arbetet med att stärka FN:s förmåga att möta globala utmaningar i en föränderlig värld. Genom vår politik, våra värderingar och vårt engagemang kan Sverige göra skillnad.

Stockholm den 15 augusti 2016

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2015/16:1459 av Karin Enström (M) (Besvarad 2016-07-15)

Fråga 2015/16:1459 Mål för arbetet i FN:s säkerhetsråd

av Karin Enström (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 28 juni valdes Sverige in som icke-permanent medlem i FN:s säkerhetsråd för perioden 2017-18. Utrikesminister Margot Wallström har tidigare uppgett på regeringens hemsida att Sverige vill in i FN:s säkerhetsråd för att ”ta ansvar för multilateralt samarbete i en osäker värld med många konfliktområden. Säkerhetsrådet är en unik plattform som ger möjlighet att föra ut svensk fredspolitik, påverka världspolitikens skeenden och få igenom vår agenda”.

Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Annika Söder anser på samma sida att en kampanj för att komma in i säkerhetsrådet handlar om vad du vill åstadkomma, inte bara om att komma in.

På frågan hur Sverige kan använda platsen i säkerhetsrådet för att också göra skillnad och ta ansvar svarar kabinettssekreteraren: ”vi vill få säkerhetsrådet att fungera bättre, försöka få fler länder att inse att politiken om krig och fred till sist handlar om människor. Verklig makt handlar inte bara om muskler utan också om samarbete.”

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström vad Sverige konkret avser att åstadkomma i säkerhetsrådet åren 2017-18?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.