Till innehåll på sidan

Lösning på lövhalkans problem

Svar på skriftlig fråga 2012/13:638 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Händelser

Inlämnad
2013-07-03
Besvarad
2013-07-17
Svar anmält
2013-08-15
Anmäld
2013-08-15

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 juli

Svar på fråga

2012/13:638 Lösning på lövhalkans problem

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Anders Karlsson har frågat mig genom vilka initiativ och åtgärder som jag avser att lösa problemet med lövhalka och när lövhalka är eliminerat som orsak till förseningar.

Jag delar frågeställarens uppfattning att problemen med löv- och spårhalka behöver lösas så långt det är möjligt. Trafikverket vidtar en rad åtgärder där den viktigaste insatsen är utläggning av friktionshöjande medel på rälerna, vilket har god effekt. Men det är svårt att helt eliminera problemen med spårhalka. Förutom Trafikverkets insatser krävs också att järnvägsföretagen bidrar aktivt, exempelvis genom att vid behov minska tågens vikt och använda fler eller starkare lok under perioder med spårhalka. För att reducera problemen så långt det är möjligt följer Trafikverket uppmärksamt såväl svensk som internationell forskning i ämnet.

Regeringen lade i oktober 2012 en infrastrukturproposition, som i ett historiskt perspektiv kraftfullt ökar Trafikverkets resurser, med en särskild inriktning på drift, underhåll och reinvesteringar. I infrastrukturpropositionen finns 86 miljarder kronor till drift, underhåll och reinvesteringar av statliga järnvägar för perioden 2014–2025. Detta är mer än en fördubbling mot den tidigare socialdemokratiska regeringens satsningar.

Skriftlig fråga 2012/13:638 av Karlsson, Anders (S) (korrekturläst 2013-07-03)

den 3 juli

Fråga

2012/13:638 Lösning på lövhalkans problem

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

SJ och andra företag med rälsbunden trafik brukar på hösten ange lövhalka som en orsak till förseningar. Gemene man uppfattar nog detta mest som ett skämt och svepskäl bakom vilket döljer sig andra brister i företagens skötsel av sina åtaganden. I ett uppslagsverk har jag dock kunnat läsa följande:

 ”Lövhalka uppstår på hösten när lövträd fäller sina löv på järnvägs- och spårvägsräls. När löven hamnar mellan rälsen och fordonets stålhjul pressas cellulosa och äggviteämnen i löven ut, och det blir halt på spåret. Tågen får svårt att starta och svårt att bromsa.”

I en artikel från 2010 uppgavs att KTH var nära en lösning på problemet. För en lekman förefaller det märkligt att ett till synes så pass enkelt problem inte ännu har lösts och åtgärdats. Statsrådets fokus borde ligga på att åtgärda den ändlösa rad av förseningar inom kollektivtrafiken som orsakas av olika typer av natur- och väderleksförhållanden. I arbetslinjen ligger möjligheter för arbetskraften att pendla och pendlingen är starkt beroende av en fungerande kollektivtrafik med punktlighet. SJ:s statistikfusk med att räkna 15 minuters försening som att ett tåg avgår i rätt tid är otillständigt och kan inte accepteras.

Genom vilka initiativ och åtgärder avser statsrådet att lösa problemen med lövhalkan och när är lövhalka eliminerat som orsak till förseningar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.