Till innehåll på sidan

Livsmedelsförsörjning och krisberedskap

Svar på skriftlig fråga 2018/19:40 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2019/

00307/DL

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:40 av Betty Malmberg (M)
Livsmedelsförsörjning och krisberedskap

Betty Malmberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att Sveriges krisberedskap för livsmedelsförsörjning ökar.

Livsmedelsförsörjningen är i beredskapssammanhang starkt beroende av funktionaliteten i en rad andra kritiska samhällsfunktioner och att det finns tillgång till nödvändiga insatsvaror. I den beslutade återuppbyggnaden av det civila försvaret är livsmedelsförsörjningen ett av flera viktiga områden. Försvarsberedningens delrapport Motståndskraft, Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025 (Ds 2017:66) omfattar en rad olika förslag, bl.a. förslag till åtgärder angående försörjningsfrågorna som exempelvis livsmedelsförsörjning. Rapporten bereds nu i Regeringskansliet och regeringen återkommer med förslag till inriktning i den planerade försvarspolitiska inriktningspropositionen för perioden 2021–2025.

Regeringen beslutade i augusti 2018 att tillsätta en utredning om näringslivets roll inom totalförsvaret samt försörjningstrygghet i fråga om försvarsmateriel. Slutbetänkande ska lämnas senast den 1 december 2019. Ytterligare en utredning om ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar är beslutad och ska tillsättas. Det civila försvaret kommer under perioden 2018–2020 att tillföras totalt cirka 1,3 miljarder kronor. Förstärkningen innebär ökade förutsättningar för de berörda myndigheterna att planera för ett återuppbyggt civilt försvar.

Ökad nationell produktion av livsmedel innebär fördelar vad gäller möjligheten att uppnå god försörjningsberedskap. Att öka livsmedelsproduktionen i Sverige ingår i det övergripande målet i livsmedelsstrategin som en majoritet i riksdagen ställt sig bakom. Genom att uppnå målen i livsmedelsstrategin så kommer även sårbarheten att minska. Tillväxtverket och Statens jordbruksverk har i uppdrag att föreslå nya åtgärder för det fortsatta arbetet med livsmedelsstrategin, som ett underlag till en handlingsplan för 2020–2022 med sikte på strategins slutår 2030. Handlingsplanen ska bidra till att livsmedelsstrategins uppsatta mål och syfte ska uppnås i ett fortsatt långsiktigt arbete. En delrapport ska lämnas senast den 27 mars 2019 och slutredovisning senast den 19 juni 2019.

Stockholm den 6 februari 2019

Jennie Nilsson

Skriftlig fråga 2018/19:40 av Betty Malmberg (M) (Besvarad 2019-01-25)

Fråga 2018/19:40 Livsmedelsförsörjning och krisberedskap

av Betty Malmberg (M)

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Sverige har tidigare varit ett land som i stort sett har varit självförsörjande på jordbruksprodukter. Dock visar statistik från SCB att situationen i dag är en annan. Trenden är även tydligt nedåtgående sedan flera år, och detta skapar en oro. I händelse av nöd måste Sverige kunna försörja sin egen befolkning med livsmedel. Att det finns beredskap är fundamentalt.

I en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut med rubriken Krisberedskap för livsmedelsförsörjning i ett internationellt perspektiv – en förstudie konstateras nämligen att ”möjligheterna till stöd från EU är mycket begränsade om Sverige skulle drabbas av någon form av kris som omöjliggör att landet på egen hand kan klara sin livsmedelsförsörjning.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att Sveriges krisberedskap för livsmedelsförsörjning ökar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.